ECO25 jul '14 22:25

Amazon zwaar onderuit op negatief Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen op Wall Street zijn vrijdag met verlies gesloten.

EPA
EPA

Beleggers verwerkten opnieuw een stroom aan kwartaalresultaten van toonaangevende bedrijven. Webwinkel Amazon wist daarbij niet aan de verwachtingen te voldoen en verloor bijna 10 procent aan beurswaarde.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent lager op 16.960,57 punten. De brede S&P 500 zakte 0,5 procent terug ten opzichte van de recordstand van donderdag, tot 1978,34 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde ook 0,5 procent in, tot 4449,56 punten.

Amazon wist de omzet vorig kwartaal verder op te voeren, maar lijdt nog altijd verlies. Met 126 miljoen dollar was het tekort onder de streep ook nog eens veel groter dan een jaar eerder, mede door de hoge kosten voor het uitbreiden van distributiecapaciteit en de ontwikkeling van nieuwe producten als smartphones en tablets.

Visa

Hekkensluiter Visa trok de Dow Jones stevig omlaag met een min van bijna 4 procent. De creditcardmaatschappij boekte vorig kwartaal een hogere omzet en meer winst dan een jaar eerder, maar schaalde de verwachting voor de omzet in heel 2014 terug. Branchegenoot American Express leverde 1,3 procent in.

Koffieketen Starbucks maakte ondanks een recordomzet en een winstgroei van 11 procent in het afgelopen kwartaal weinig enthousiasme los bij beleggers. Zij zetten het aandeel ruim 2 procent lager, onder meer vanwege de vrees voor stijgende grondstofprijzen en de oplopende kosten van het openen van meer filialen.

Debuut restaurantketen

De keten van kiprestaurants El Pollo Loco maakte een zeer succesvol debuut op Wall Street. Op de eerste handelsdag steeg het aandeel 60 procent, tot iets meer dan 24 dollar. De aandelen werden voor 15 dollar in de markt gezet.

Xerox won 2,5 procent. Het bedrijf zag de opbrengsten uit de verkoop van printers en kopieerapparaten verder zakken, maar verdiende meer aan digitale dienstverlening aan bedrijven en de overheid. Xerox verwacht mede daardoor dit jaar minstens 1 miljard dollar uit te kunnen keren aan zijn aandeelhouders.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 102 dollar. De euro was vrijdagavond met 1,3430 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen