ECO17 mei '14 16:16

Banken puzzelen op nieuwe groeiraming

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De scherpe terugval van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal, heeft ook de banken verrast.

ANP
ANP

Ze hadden wel rekening gehouden met krimp, maar niet met een van 1,4 procent. De bankeconomen hebben net als anderen het effect van de uitzonderlijk zachte winter onderschat. Er werd minder gas verstookt en dat drukte de consumptie en de export, bleek uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen donderdag presteerden.

Inmiddels wordt er bij de banken gewerkt aan een bijstelling van hun ramingen voor heel 2014. De verwachtingen waarmee zij tot nu toe werkten, kunnen na de onverwachte tegenvaller de prullenbak in. Dat de ramingen naar beneden gaan, laat zich gemakkelijk raden. Vooralsnog lijkt niemand er echt rekening mee te houden dat dit jaar in mineur eindigt, omdat er nog steeds voldoende tekenen van herstel zijn.

ABN Amro hanteerde tot nu toe een groeipercentage van 1,2 procent. Daarmee was de bank net zo optimistisch als Europese Commissie. Brussel liet op 5 mei nog weten dat de Nederlandse economie dit jaar niet met 1 procent zou groeien, zoals het eind februari had voorspeld, maar dus met 1,2 procent. Het nieuwe groeipercentage van ABN AMRO zal vermoedelijk onder de 1 procent uitkomen, verwacht de bank. ING voorspelde eerder dat de Nederlandse economie met 0,9 procent groeit en denkt dat zijn aangepaste raming op een plus van rond de 0,5 procent komt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen