ECO23 sep '14 15:08Aangepast op 23 sep '14 16:28

100 miljoen door crowdfunding

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Steeds vaker kunnen Nederlandse ondernemers hun nieuwe project of bedrijf financieren dankzij crowdfunding, waarbij een groep kleine investeerders de financiering op zich neemt in plaats van één of slechts enkele grote investeerders of banken.

ANP
ANP

Die groepjes legden tot en met dit jaar gezamenlijk meer dan 100 miljoen euro bij elkaar.

Dat becijfert de branchevereniging Nederland Crowdfunding dinsdag. Dit jaar moet er dan meer dan 50 miljoen euro worden opgehaald. De branchevereniging verwacht echter een verdubbeling van de 32 miljoen euro van 2013. Ter vergelijking: in 2011 ging het nog maar om 2,5 miljoen euro.

Crowdfunding ontstond begin deze eeuw en nam de laatste jaren een vlucht. De meest gangbare methode is crowdfunding via een onlineplatform. Daar toont de ondernemer zijn project of bedrijf, waarna investeerders samen met kleine beetjes het benodigde bedrag bijeenbrengen.

Ook het ministerie van Economische Zaken ziet de mogelijkheden van de groeiende markt. Met een campagne wil minister Henk Kamp ondernemers wijzen op de mogelijkheden van deze vorm van financiering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen