ECO27 mrt '14 09:16Aangepast op 27 mrt '14 09:47

AEX opent in de min

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is donderdag in de min geopend.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen begonnen met verliezen in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. Beleggers namen wat gas terug na de koerwinsten van een dag eerder. Ook wordt uitgekeken naar Amerikaanse macro-economische cijfers die later op de dag naar buiten komen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 395,99 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 657,72 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,5 procent.

Grootste daler in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van ruim 1 procent. Maritiem dienstverlener SBM Offshore ging aan kop met een plus van 0,9 procent. In de MidKap stond softwarebedrijf Exact onderaan met een min van 1,4 procent. Sterkste stijger was vastgoedbedrijf NSI met een winst van 1,7 procent.

Kardan

Op de lokale markt maakte Kardan een koerssprong van ruim 18 procent. De in Amsterdam genoteerde Israëlische investeringsmaatschappij wist in het vierde kwartaal van 2013 weer winst te boeken, na een verlies in dezelfde periode een jaar eerder.

HSBC, Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander stonden onder druk nadat was gebleken dat de Amerikaanse dochters van de drie Europese banken niet zijn geslaagd voor de stresstest van de Amerikaanse centrale bank. HSBC en RBS zakten in Londen 0,5 en 1,5 procent, terwijl Santander in Madrid 0,7 procent inleverde.

H&M

Hennes & Mauritz (H&M) verloor ruim 3 procent in Stockholm, hoewel het Zweedse modeconcern het jaar 2014 goed is begonnen. De omzet nam in het eerste kwartaal met 13 procent toe. In Nederland steeg de omzet met 2 procent. De winst van de winkelketen groeide met een kleine 8 procent. Analisten en beleggers hadden echter op meer gerekend.

De euro was 1,3759 dollar waard, tegen 1,3784 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 100,15 dollar per vat. Brentolie werd eveneens 0,1 procent goedkoper op 106,95 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen