ECO13 feb '14 09:16Aangepast op 13 feb '14 09:56

AEX in de min

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs noteerde donderdag na bijna een uur handel licht in de min, evenals de overige Europese graadmeters.

ANP
ANP

Beleggers namen wat gas terug na het sterke herstel van de afgelopen tijd. De markt verwerkte daarnaast een grote stroom cijfers van Europese bedrijven.

De AEX-index in Amsterdam stond omstreeks 9.50 uur 0,2 procent lager op 396,66 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 639,32 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tot 0,4 procent in de min.

Grootste dalers in de AEX waren ING, ArcelorMittal en Air France-KLM met verliezen van meer dan 1 procent. Corio ging aan kop met een plus van 0,7 procent, nadat het jaarresultaat van het vastgoedbedrijf iets hoger was uitgevallen dan het bedrijf zelf en analisten hadden voorzien.

Ordina verliest

Bij de kleinere bedrijven verloor Ordina ruim 3 procent. De automatiseerder leed in 2013 een nettoverlies van 65 miljoen euro over 2013. Dit kwam vooral door 66 miljoen euro aan afschrijvingen en voorzieningen.

In Londen klom Rio Tinto 1,5 procent. Het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld zag de winst vorig jaar stevig stijgen, dankzij onder meer een omvangrijk kostenbesparingsplan.

Commerzbank omhoog

Commerzbank steeg 3,7 procent in Frankfurt. De Duitse bank boekte vorig kwartaal winst, nadat een tegenvaller in de belastingen een jaar eerder voor verlies had gezorgd. Commerzbank hoefde minder geld opzij te zetten voor slechte leningen en wist zijn kosten te verlagen.

In Parijs verloor BNP Paribas 4 procent. De grootste bank van Frankrijk heeft zijn winst in het vierde kwartaal met driekwart zien dalen door een voorziening voor een onderzoek van de Amerikaanse justitie. Renault steeg daarentegen 3,7 procent. De Franse autoproducent wist de winst vorig jaar flink op te voeren, geholpen door sterke verkoopcijfers van het budgetmerk Dacia. Ook kostenverlagingen stuwden de winst.

De euro was 1,3630 dollar waard, tegen 1,3591 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 99,58 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 108,25 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen