ECO13 mei '14 15:56Aangepast op 13 mei '14 17:03

Beurzen stijgen rustig verder

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdagmiddag rustig verder omhoog.

ANP
ANP

Nieuwe recordstanden op Wall Street en koerswinsten in Azië zorgden in combinatie met sterke resultaten van ThyssenKrupp en Airbus voor een positief beurssentiment.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de late middaghandel 0,3 procent hoger op 404,80 punten. De MidKap bleef wat achter met een min van 0,1 procent op 661,51 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen respectievelijk 0,3 en 0,2 procent. De DAX in Frankfurt won 0,6 procent ondanks een sterker dan verwachte daling van het vertrouwen onder Duitse beleggers.

Grootste stijger in de AEX was pakketvervoerder TNT Express met een winst van meer dan 3 procent na een adviesverhoging door de Amerikaanse bank JPMorgan. Boskalis stond onderaan met een min van 3,5 procent. Het handelsbericht van de baggeraar liet volgens analisten geen verrassingen zien en lag in lijn met de verwachtingen.

RoodMicrotec

Op de lokale markt klom RoodMicrotec met 5,4 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie ontving in de eerste maanden van dit jaar veel aanvragen van klanten en verwacht daardoor dat de omzet dit jaar hoger zal zijn dan in 2013.

In Londen leverde easyJet meer dan 4 procent in. De luchtvaartmaatschappij leed in de eerste helft van het gebroken boekjaar opnieuw verlies. AstraZeneca won 1 procent. De Amerikaanse farmaceut Pfizer werkt aan een verbeterd overnamebod op zijn Britse branchegenoot, nadat twee eerdere voorstellen werden verworpen.

ThyssenKrupp

Het Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp wist in het afgelopen kwartaal voor het eerst in bijna 2 jaar weer winst te boeken. Ook verhoogde het concern uit Essen zijn winstverwachting voor het hele jaar. Het aandeel steeg ruim 4 procent in Frankfurt.

In Parijs deed Airbus goede zaken met een koerswinst van 6,4 procent. De Europese vliegtuigbouwer profiteerde in het eerste kwartaal van de verkoop van duurdere vliegtuigen en van positieve wisselkoerseffecten.

De euro was 1,3707 dollar waard, tegen 1,3760 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,7 procent tot 101,26 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 108,73 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen