ECO13 okt '14 09:52

AEX zet neergang voort

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs is maandagochtend verder weggezakt.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten gingen verder omlaag. Beleggers namen geen risico’s meer door de aanhoudende zorgen over de economie.

De AEX-index noteerde in de vroege handel 1,1 procent lager op 391,42 punten. De MidKap zakte 1,2 procent tot 547,71 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 0,7 procent achteruit.

Alle 25 fondsen in de AEX stonden in het rood. Randstad was de grootste daler met een verlies van meer dan 3 procent. De Britse bank HSBC haalde de uitzender uit zijn portefeuille van de 10 Europese superbedrijven.

Air France-KLM

In de MidKap verloor Air France-KLM 1 procent. Bestuursvoorzitter Alexandre de Juniac van de luchtvaartcombinatie liet zondag in een interview met Le Journal du Dimanche weten een nieuwe prijsvechter op te tuigen als piloten weigeren om de huidige plannen van de luchtvaartcombinatie uit te voeren.

Pharming steeg ruim 3 procent op de lokale markt. Het biotechnologiebedrijf en Swedish Orphan Biovitrum (Sobi) hebben hun distributieovereenkomst voor Ruconest verlengd en uitgebreid.

Tesco

Pershing Square Holdings, het hedgefonds van de bekende Amerikaanse investeerder Bill Ackman, ging maandag bij zijn beursdebuut op het Damrak in Amsterdam hard onderuit. Het aandeel noteerde 8,2 procent lager op 22,96 dollar, tegen een introductiekoers van 25 dollar.

In Londen daalde Tesco 0,3 procent. Volgens de krant Sunday Times verliest het Britse supermarktbedrijf mogelijk twee bestuurders als gevolg van het schandaal rond de winstprognose die vorige maand aan het licht kwam.

Euro

Luxottica ging 9 procent onderuit in Milaan door aanhoudende problemen in de top van het bedrijf. De nieuwe co-bestuursvoorzitter Enrico Cavatorta kondigde aan de maker van Ray Ban en Oakley zonnebrillen al na 6 weken te verlaten.

De euro was 1,2656 dollar waard, tegen 1,2631 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,6 procent in prijs tot 84,42 dollar. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper op 88,59 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen