ECO21 aug '14 16:02Aangepast op 21 aug '14 17:00

Beleggers vestigen hoop weer op ECB

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten stonden donderdag in de plus door hoop onder beleggers dat de Europese Centrale Bank met extra maatregelen komt om het economisch herstel aan te wakkeren.

ANP
ANP

Die verwachting werd gewekt nadat bleek dat de economische activiteit in de eurozone deze maand is afgenomen

Drie kwartier voor het slot stond de AEX 0,4 procent hoger op 404,99 punten en koerste de MidKap 0,6 procent in de plus op 603,05 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tussen 0,3 en 1 procent bij.

Het Britse onderzoeksbureau Markit maakte halverwege de ochtend bekend dat de samengestelde inkoopmanagersindex, waarin cijfers over zowel de industrie als de dienstensector zijn verwerkt, daalde van 53,8 in juli tot 52,8 deze maand. Een cijfer boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Economen hadden voor augustus een stand van 53,4 voorzien.

ECB

Beleggers hopen in de komende dagen al indicaties te krijgen van het toekomstige beleid van de ECB en de Federal Reserve. President Mario Draghi van de ECB en zijn ambtsgenoot Janet Yellen van de Fed geven vrijdag toespraken tijdens een topconferentie van centrale bankiers in het stadje Jackson Hole in de Amerikaanse staat Wyoming.

Ahold (min 1,1 procent) en BAM (min 3,5 procent) hadden het de hele dag flink te verduren op het Damrak. Het supermarktconcern had in het tweede kwartaal opnieuw last van stevige concurrentie en een lage koopbereidheid van consumenten. Het grootste bouwbedrijf van Nederland presenteerde een nettoverlies over de eerste 6 maanden van dit jaar, onder meer veroorzaakt door probleemprojecten waarover BAM begin juli rapporteerde.

RTL Group

In Frankfurt verloor mediabedrijf RTL Group 7,7 procent na tegenvallende halfjaarcijfers van het moederconcern van tv-zenders RTL4, 5 ,7 en 8. Infineon Technologies daalde 0,3 procent. De Duitse chipfabrikant koopt de Amerikaanse branchegenoot International Rectifier voor 2,2 miljard euro.

De euro stond op 1,3286 dollar, tegen 1,3289 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 93,88 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 101,81 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen