ECO13 mrt '14 09:19Aangepast op 13 mrt '14 09:43

AEX levert openingswinst in

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs leverde donderdag de openingswinst weer in.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zagen de winsten deels verdampen. Tegenvallende economische cijfers uit China drukten op het sentiment.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege ochtend 0,3 procent lager op 390,28 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 661,94 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs noteerden onveranderd tot 0,1 procent lager.

Cijfers over de Chinese industrie, investeringen en detailhandelsverkopen die donderdag naar buiten werden gebracht, duiden op een afkoeling van 's werelds op een na grootste economie. De industriële productie, de winkelverkopen en de investeringen namen in de maanden januari en februari minder sterk toe dan verwacht.

Randstad

Grootste daler in de AEX was uitzender Randstad met een verlies van meer dan 3 procent. Shell leverde 0,8 procent in. Het olieconcern liet tijdens een investeerdersdag weten zijn investeringen in de Verenigde Staten dit jaar met 20 procent terug te schroeven.

In de MidKap ging Boskalis aan kop met een plus van 3,8 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener boekte vorig jaar een recordwinst van 366 miljoen euro. Ook gaat het bedrijf 10 miljoen eigen aandelen inkopen.

Jaarcijfers

ICT Automatisering won ruim 4 procent na publicatie van de jaarcijfers. Detacheerder DPA Group liet daarnaast weten niet langer bereid te zijn een openbaar bod uit te brengen op het automatiseringsbedrijf.

Biotechnologiebedrijf Galapagos kondigde aan de onderdelen BioFocus en Argenta servicedivisie te verkopen aan Charles River Laboratories. Het aandeel klom 7,1 procent.

Delhaize

In Brussel daalde Delhaize 4,6 procent. De Belgische supermarktgroep heeft in het vierde kwartaal de winstgevendheid zien dalen als gevolg van prijsverlagingen en hogere kosten. Ook voor het eerste kwartaal van dit jaar voorziet Delhaize een lagere winstmarge.

De euro was 1,3944 dollar waard, tegen 1,3915 dollar bij het slot van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 98,13 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 108,22 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen