ECO17 okt '14 09:24Aangepast op 17 okt '14 10:03

AEX opent met winst

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs is vrijdagochtend met winst begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten openden hoger. De markten lijken wat gekalmeerd na de wilde koersbewegingen in de afgelopen dagen. Beleggers hopen dat de voorzitter van de Federal Reserve (Fed), Janet Yellen, later op de dag in een toespraak zal aangeven dat ze de Amerikaanse economie zal blijven stimuleren.

De AEX-index noteerde in het eerste uur van de handel 1,5 procent hoger op 381,84 punten. De MidKap steeg 1,8 procent tot 550,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen 0,7 tot 1,4 procent.

Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore, die in de afgelopen dagen flink had te lijden onder de daling van de olieprijs, was een van de sterkste stijgers in de AEX met een plus van ruim 3 procent. Bodemonderzoeker Fugro won 3 procent, terwijl ING en TNT Express 3,5 procent wonnen.

Gemalto

Digitaal beveiliger Gemalto was de grootste daler met een min van bijna 6 procent. Volgens handelaren werd het verlies veroorzaakt door een negatief analistenrapport over Gemalto.

In de MidKap kreeg Arcadis er 1,6 procent bij. Elektriciteitsnetbeheerder TenneT heeft het bedrijf uitgekozen als belangrijkste leverancier van ingenieursdiensten bij de uitbreiding en verbetering van zijn hoogspanningsnet in Nederland.

Rolls-Royce

In Londen zakte Rolls-Royce bijna 8 procent. De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren, defensiemateriaal en onderdelen voor energiecentrales versoberde zijn omzetverwachting voor dit jaar. Vooral bij de divisies Nuclear & Energy en Power Systems verwacht het bedrijf mindere resultaten.

De Europese automakers stonden in de belangstelling. Volgens brancheorganisatie ACEA is de verkoop van personenauto's in Europa in september met ruim 6 procent gestegen. Volkswagen won in Frankfurt 1,5 procent en in Parijs klom Renault 2 procent.

Delhaize

In Brussel verloor Delhaize 0,7 procent. Een groot aantal filialen van de Belgische supermarktketen blijft vrijdag gesloten. Het personeel staakt uit protest tegen de reorganisatie die het bedrijf wil doorvoeren.

De euro was 1,2790 dollar waard, tegen 1,2810 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 82,89 dollar. Brentolie steeg 0,1 procent in prijs en kostte 85,89 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen