ECO14 aug '14 11:18Aangepast op 14 aug '14 11:47

Economische groei eurozone valt stil

Auteur: ANP Nieuws

LUXEMBURG (ANP) - De economische groei in de eurozone is in het tweede kwartaal gestagneerd ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

ANP
ANP

Dat maakte Europees statistiekbureau Eurostat donderdag bekend.

Daarmee presteerden de euro-economieën iets slechter dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een vooruitgang met 0,1 procent, waarmee de groei een fractie lager zou zijn uitgekomen dan in het eerste kwartaal. De economie van de eurolanden was vorig kwartaal 0,7 procent groter dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal bedroeg de groei nog 0,9 procent op jaarbasis

De groei in de eurozone werd geremd door de tegenvallende ontwikkelingen in Duitsland en Italië. In beide landen ging de economie 0,2 procent achteruit ten opzichte van het eerste kwartaal. Nederland en Spanje deden het aanmerkelijk beter met plussen van 0,5 en 0,6 procent. De Franse economie vertoonde voor het tweede achtereenvolgende kwartaal groei noch krimp.

Volgens econoom Peter Vanden Houte van ING roepen de matige cijfers vragen op over de kracht van het herstel van de Europese economie. Normaal gesproken zou de groei de komende maanden weer moeten aantrekken, maar volgens de econoom zetten alle politieke spanningen die verwachting op losse schroeven. Het wordt volgens hem steeds aannemelijker dat de groei dit jaar niet hoger zal uitkomen dan 1 procent.

Gerelateerde artikelen