ECO22 jul '14 15:59Aangepast op 22 jul '14 16:55

Herstel op beurzen zet door

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenbeurzen zette dinsdag het herstel dat in de ochtend al zichtbaar was, in de middaghandel door.

ANP
ANP

Na een aantal verliesdagen op rij, hopen beleggers op een afname van de spanningen tussen Rusland en het Westen nu de pro-Russische rebellen in Oekraïne de zwarte dozen van de neergeschoten vlucht MH17 hebben overgedragen.

,,Het lijkt erop dat de beurzen na de recente koersdalingen een nieuwe bodem hebben neergezet, waarvan we weer wat opkruipen. De ergste schrik van de vliegramp lijkt achter de rug en beleggers hopen op goede kwartaalresultaten van bedrijven“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index op het Beursplein 5 noteerde in de late middaghandel 1 procent hoger op 407,91 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 622,71 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden 1 tot 1,5 procent hoger.

KPN

Sterkste stijger in de AEX was SBM Offshore met een winst van3,2 procent. Unilever volgde met 2,2 procent. Verffabrikant AkzoNobel, die morgen de kwartaalcijfers bekendmaakt, dikte 1,4 procent aan. Supermarktconcern Ahold en speciaalchemiebedrijf DSM waren de sterkste dalers onder de Amsterdamse hoofdfondsen met minnen van 0,6 procent. DSM kreeg in de ochtend een afwaardering van investeringsbank Canaccord te verwerken.

KPN ging 0,1 procent vooruit, na eerder op de dag sterkere plussen te hebben geschreven. Volgens ING ligt de koers van KPN momenteel zo’n 20 procent lager dan die van concurrenten en kan het aandeel deze achterstand inlopen. Daarnaast verwerkte de markt het bericht dat het Mexicaanse telecomconcern América Móvil (AMX) zijn belang in het Nederlandse telecombedrijf heeft verkleind.

Credit Suisse

Credit Suisse daalde in Zürich 2 procent. De Zwitserse bank heeft in de afgelopen periode zijn grootste kwartaalverlies geleden sinds 2008, door een miljardenschikking die het financiële concern trof met het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Ook het Zwitserse Actelion (plus 3,7 procent) kwam met kwartaalcijfers. Het grootste Europese biotechnologiebedrijf verhoogde voor de tweede keer dit jaar zijn winstverwachting. In Londen werden de resultaten van Royal Mail (min 3,5 procent) minder goed ontvangen. De Britse postbezorger heeft last van stevige concurrentie van bedrijven als TNT Express op de Britse markt voor pakketbezorging.

De euro was 1,3463 dollar waard, tegen 1,3522 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 104,33 dollar. De prijs van Brentolie steeg juist met 0,2 procent, tot 107,84 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen