ECO22 aug '14 11:56

Beurzen wachten op centrale bankiers

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten vrijdagmiddag verliezen zien.

ANP
ANP

De handel staat vooral in het teken van de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole, waar voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve (Fed) en president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) toespraken zullen houden.

,,Het is tot nu toe een nieuwsarme dag. Alles draait vandaag om het symposium van de centrale banken. De beleidsdiscussies van de centrale bankiers leveren altijd veel tekst op en het zal even duren voordat de markt alles heeft doorgrond. Tot die tijd zal er weinig reuring op de beurzen zijn“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent lager op 403,59 punten. De MidKap verloor 0,4 procent tot 601,18 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 1 procent in.

Yellen

Beleggers hopen dat de centrale banken aan beide kanten van de Atlantische Oceaan zullen aangeven de economie te blijven ondersteunen. Fed-voorzitter Yellen begint om 16.00 uur (Nederlandse tijd) aan haar toespraak. ECB-president Draghi zal vanavond om 20.30 uur spreken.

Bodemonderzoeker Fugro stond onderaan de AEX met een verlies van 2,1 procent. Grootste stijger was het Egyptische bouwbedrijf OCI met een winst van 1,9 procent. In de MidKap zakte Arcadis 1,4 procent. Het advies- en ingenieursbedrijf verhoogde zijn overnamebod op Hyder Consulting tot 730 pence per aandeel. Een eerder bod van Arcadis werd overtroffen door het Japanse adviesbureau Nippon Koei, dat 680 pence per aandeel op tafel legde. Nippon Koei liet weten zijn positie te overwegen.

Beter Bed

Bij de kleinere bedrijven steeg Beter Bed ruim 2 procent. De beddenverkoper zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft afnemen, maar verwacht dat het voorzichtige herstel op de Nederlandse markt duidelijk doorzet in het derde kwartaal.

In Oslo daalde Marine Harvest 0,1 procent. De grootste zalmproducent van Noorwegen en een belangrijke klant van Nutreco, staat kwekers toe om meer voorraden aan te houden en de oogst uit te stellen om de impact van het Russische importverbod te beperken.

De euro was 1,3273 dollar waard, tegen 1,3287 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent in prijs en kostte 93,53 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,2 procent tot 102,39 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen