ECO8 dec '14 16:35Aangepast op 8 dec '14 17:14

Senatoren: nieuwe pensioenregels behandelen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer moet een plan voor strengere pensioenregels nog dit jaar behandelen, zodat het op 1 januari kan ingaan.

Archieffoto Liesbeth Kneppers. ANP
Archieffoto Liesbeth Kneppers. ANP

VVD-senator Liesbeth Kneppers heeft dat maandag gezegd. Ook D66-senator Joris Backer heeft als ,,inzet'' dat het debat deze maand moet plaatsvinden.

Kneppers en Backer uitten eerder kritiek op het wetsvoorstel. Maar Kneppers vindt nu dat uitstel van de nieuwe regels meer nadelen heeft dan voordelen. Als de aangescherpte regels niet volgend jaar van kracht worden, zullen veel pensioenfondsen op korte termijn hun pensioenuitkeringen moeten korten. Bovendien dreigen dan de premies verhoogd te moeten worden.

Backer heeft nog steeds ,,vragen'' over het wetsontwerp, maar hij vindt wel dat het debat volgende week kan plaatsvinden. ,,Maar daaruit mag u niet concluderen dat het ook een gelopen race is.''

Hogere buffers

De Senaat beslist dinsdag wanneer het pensioenplan wordt besproken. In de Tweede Kamer kreeg het ruime steun, maar sindsdien hebben onder meer de pensioenfondsen flinke bezwaren geuit.

Kern van het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) is dat pensioenfondsen hogere buffers moeten aanhouden. Dat moet voorkomen dat ze opnieuw in financiële problemen komen en kortingen moeten doorvoeren.

Strenge regels

Volgens de pensioenfondsen en de vakbeweging zijn de regels te streng. Zij vrezen dat pensioenfondsen daardoor de komende jaren hun pensioenen niet meer aan het prijspeil kunnen aanpassen.

Maar als de nieuwe regels niet doorgaan, zal dat waarschijnlijk opnieuw tot kortingen leiden, vreest Kneppers. Bovendien zal toezichthouder De Nederlandsche Bank de pensioenfondsen in nood dan mogelijk dwingen hun premie te verhogen. De Pensioenfederatie, de koepel van de fondsen, waarschuwde daar vorige week voor.

Kneppers wil Klijnsma wel vragen nog eens naar de rekenrente te kijken die pensioenfondsen moeten hanteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen