ECO1 aug '14 22:26

Beurzen New York opnieuw in de min

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York zijn vrijdag verder weggezakt, na de stevige dalingen op donderdag.

ANP
ANP

Beleggers op Wall Street verwerkten het banencijfer uit de Verenigde Staten en een stroom bedrijfsresultaten. Ook hielden ze de ontwikkelingen rond het in gebreke blijven van Argentinië en de sancties tegen Rusland in de gaten. Het oplaaiende geweld in de Gazastrook zorgde voor extra nervositeit.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent lager op 16.493,37 punten. De S&P 500 daalde 0,3 procent tot 1925,15 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,4 procent tot 4352,64 punten.

Voorbeurs bleek dat de Amerikaanse werkgelegenheid in juli aanzienlijk minder sterk is gegroeid dan in de voorgaande maand. Per saldo kwamen er vorige maand 209.000 banen bij in 's werelds grootste economie, exclusief de landbouwsector, tegen 298.000 in juni. Economen hadden gerekend op 230.000 banen. Daarnaast nam de werkloosheid onverwacht toe tot 6,2 procent.

Fed

Het tegenvallende banencijfer kan de Federal Reserve er mogelijk wel toe bewegen langer de rente op een zeer laag niveau te laten staan en dat kan weer als positief worden gezien door Wall Street.

Verder maakte onderzoeker ISM een cijfer bekend over de groei van de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie. Die nam in juli in het sterkste tempo toe sinds april 2011. Het consumentenvertrouwen in de VS is vorige maand licht gedaald, aldus de Universiteit van Michigan.

LinkedIn

Beleggers verwerkten ook de resultaten van de zakelijke website LinkedIn en elektrische autobouwer Tesla. Die openden donderdag nabeurs de boeken. Tesla maakte bekend in het afgelopen kwartaal een recordaantal auto's te hebben geleverd. Het aandeel won 4,5 procent. LinkedIn (plus 11,7 procent) liet weten in de afgelopen periode een sterke omzetgroei te hebben behaald en maakte beter dan verwachte prognoses bekend.

De fabrikant van consumentenproducten Procter & Gamble (P&G), fastfoodketen Burger King en olieconcern Chevron meldden ook cijfers. P&G wist dankzij besparingen meer winst te boeken en het aandeel won 3 procent. Ook Burger King zag de winst stijgen, maar dat aandeel sloot 0,5 procent lager. Chevron kwam eveneens op een hoger resultaat uit, maar de productie daalde. Chevron zakte 1 procent.

De euro was 1,3424 dollar waard, tegen 1,3436 dollar bij het slot van de Europese handel. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 97,63 dollar. Brent werd 1,4 procent goedkoper op 104,58 dollar.

Gerelateerde artikelen