ECO13 feb '14 15:56Aangepast op 13 feb '14 16:53

Beurzen nemen gas terug

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De meeste Europese aandelenbeurzen namen donderdag wat gas terug na de mooie koerswinsten van de afgelopen dagen.

ANP
ANP

Beleggers verwerkten een grote stroom cijfers van Europese bedrijven, die gemengd werden ontvangen. Een onverwachte daling van de Amerikaanse winkelverkopen drukte daarnaast op het beurssentiment.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,3 procent lager op 396,10 punten en lijkt daarmee een einde te maken aan een vijfdaagse winstreeks. De MidKap zakte 0,2 procent tot 636,71 punten. De beurzen in Londen en Parijs daalden respectievelijk 0,6 en 0,1 procent, terwijl de DAX in Frankfurt 0,3 procent steeg.

In New York stond de Dow-Jonesindex kort na opening 0,5 procent in de min. Voor aanvang van de aandelenhandel bleek dat de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten vorige maand met 0,4 procent zijn gedaald. Economen gingen uit van een stabilisering van de verkopen.

Gemalto

Grootste dalers in de AEX waren maritiem dienstverlener SBM Offshore en bierbrouwer Heineken met verliezen van respectievelijk 1,5 en 1,9 procent. Het digitale beveiligingsbedrijf Gemalto (plus 0,7 procent), dat een nieuwe opdracht bekendmaakte, was de sterkste stijger achter KPN (plus 0,9 procent).

Commerzbank steeg 1,5 procent in Frankfurt. De Duitse bank boekte vorig kwartaal winst, nadat een tegenvaller in de belastingen een jaar eerder voor verlies zorgde. Commerzbank hoefde minder geld opzij te zetten voor slechte leningen en wist zijn kosten te verlagen.

Onderzoek

In Parijs verloor BNP Paribas meer dan 3 procent. De grootste bank van Frankrijk zag de winst in het vierde kwartaal met driekwart dalen door een voorziening voor een onderzoek van de Amerikaanse justitie. Renault steeg daarentegen 5,3 procent. De Franse autoproducent wist de winst vorig jaar flink op te voeren, geholpen door sterke verkoopcijfers van het budgetmerk Dacia. Ook kostenverlagingen stuwden de winst.

In Londen ging vliegtuigmotorenfabrikant Rolls-Royce ruim 15 procent onderuit na een omzetwaarschuwing. Lloyds Banking Group zakte 3,5 procent. De Britse bank leed in 2013 voor het vierde jaar op rij verlies.

De euro was 1,3670 dollar waard, tegen 1,3591 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 100,21 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper, op 108,581 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen