ECO28 mrt '14 12:07

AEX weer boven 400 punten

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs wist vrijdag voor het eerst in 3 weken weer boven de 400 puntengrens uit te stijgen.

ANP
ANP

Ook op de andere Europese beurzen werden winsten geboekt. De hoop op stimuleringsmaatregelen in China en een toename van het vertrouwen in de eurozone boden steun aan de handel.

,,De sfeer zit er goed in. De Europese beurzen bleven achter bij de Amerikaanse markten en lijken nu een inhaalslag te maken. Positieve economische berichten uit de eurozone geven beleggers weer moed. Daarnaast blijft de rente laag en is er geen alternatief voor aandelen. Ook trekt het dividendrendement kopers naar de beurs en is de sterkere Amerikaanse dollar goed voor de Europese export“, aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent hoger op 400,27 punten. Met nog 1 handelsdag voor de boeg lijkt de hoofdgraadmeter het eerste kwartaal af te gaan sluiten op nagenoeg dezelfde stand als aan het begin van het jaar. De MidKap klom 0,7 procent tot 665,04 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,3 procent. De FTSE in Londen bleef onveranderd.

Economisch vertrouwen

Uit cijfers van de Europese Commissie bleek dat het economisch vertrouwen in de eurozone in maart verder is toegenomen. Vooral consumenten zijn een stuk opgewekter dan een maand geleden. Van alle eurolanden kende Nederland de sterkste stijging van het vertrouwen bij consumenten en ondernemers, gevolgd door Spanje en Italië.

Grootste stijger in de AEX was bierbrouwer Heineken met een winst van meer dan 2 procent. De verzekeraars Delta Lloyd en Aegon waren de grootste dalers met verliezen van respectievelijk 0,6 en 0,5 procent.

Ahold

Ahold won 1 procent na afronding van de omgekeerde aandelensplitsing. Het supermarktconcern gaat nu weer verder met de tijdelijk uitgestelde restant van het inkoopprogramma van 2 miljard euro.

In de MidKap stond roestvrijstaalproducent Aperam bovenaan met een plus van 1,9 procent. Postbezorger PostNL, vastgoedbedrijf Vastned en detacheerder Brunel waren de sterkste dalers met minnen van 0,2 procent.

De euro was 1,3740 dollar waard, tegen 1,3755 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 101,78 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 108,12 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen