ECO28 okt '14 16:11

Europese beleggers rechten de rug

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese beurzen rechtten dinsdag de rug na het verlies van een dag eerder.

ANP
ANP

Zij kregen een stroom aan resultaten te verstouwen van toonaangevende Europese bedrijven. Verder zijn de ogen gericht op de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die dinsdag begint aan de tweedaagse beleidsvergadering.

De leidende AEX-index in Amsterdam stond tijdens de middaghandel 1,5 procent hoger op 400,92 punten. De MidKap won 1,2 procent tot 592,89 punten. De hoofdgraadmeters op de beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt kregen er 0,4 tot 1,7 procent bij.

In Amsterdam werden de derdekwartaalcijfers van KPN goed ontvangen. Hoewel het telecomconcern de omzet verder zag dalen en onder de streep een verlies leed, tonen de resultaten volgens analisten van Rabobank langzaam maar zeker tekenen van stabilisering. Dat resulteerde in een koerswinst van 3,3 procent.

Randstad

De sterkste stijger in de AEX was Randstad met een winst van 3,8 procent. Specialist op het gebied van digitale beveiliging Gemalto was de grote verliezer. Het aandeel leverde 1,4 procent in. De enige andere daler bij de hoofdfondsen in Amsterdam was pakketbezorger TNT met een verlies van 0,4 procent.

Lloyds zakte in Londen 1,8 procent. De Britse bank bevestigde bij de presentatie van de kwartaalcijfers de komende 3 jaar zo'n 9000 banen te schrappen. De enorme reorganisatie lekte vorige week al uit. De Britse bank Standard Chartered verloor meer dan 8 procent na tegenvallende kwartaalcijfers.

UBS

UBS won 5,3 procent in Zürich. De grootste bank van Zwitserland boekte meer winst ondanks de hoge juridische lasten voor diverse rechtszaken. Ook de kwartaalcijfers van de Zwitserse medicijnenfabrikant Novartis (plus 2 procent) vielen in goede aarde. De Franse concurrent Sanofi ging daarentegen ruim 10 procent onderuit in Parijs na een zwakkere omzetontwikkeling in het afgelopen kwartaal dan verwacht.

Op de valutamarkt stond de euro op 1,2745 dollar, tegen 1,2715 dollar aan het eind van de beurshandel op maandag. De Zweedse kroon daalde in waarde na het besluit van de Zweedse centrale bank om de rente te verlagen tot 0 procent. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 81,29 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder en kostte 85,95 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen