ECO29 jul '14 07:53Aangepast op 29 jul '14 08:37

'AEX opent licht hoger'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent dinsdag naar verwachting licht hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine winsten beginnen. De aandacht gaat vooral uit naar de kwartaalcijfers van grote Europese banken als UBS en Deutsche Bank.

,,Het lijkt een rustige dag te worden met een mogelijk iets hoger begin voor de AEX. In Amsterdam staan er geen bedrijfsresultaten op de agenda, men is vooral in afwachting van belangrijke gebeurtenissen later in de week. Woensdag komt de Fed met het rentebesluit en wordt het groeicijfer van de Amerikaanse economie bekendgemaakt. Aan het einde van de week krijgen we nog het belangrijke Amerikaanse banenrapport'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

UBS heeft de winst in het tweede kwartaal flink zien stijgen, doordat de kosten afnamen. De winst van de grootste bank van Zwitserland viel hoger uit dan analisten hadden verwacht. Concurrent Deutsche Bank zag de winst in het afgelopen kwartaal met bijna een derde afnemen. De daling kwam onder meer doordat de grootste bank van Duitsland meer belasting moest betalen.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen dinsdag opnieuw winsten zien. De hoop op stabilisatie van de economische groei in China bleef het sentiment ondersteunen. De Nikkei in Tokio eindigde 0,6 procent in de plus. Sterke resultaten van autofabrikant Nissan hielpen de Japanse beurs vooruit. Tegenvallende Japanse detailhandelsverkopen hadden weinig impact op de handel.

De Amerikaanse beurzen kwamen maandag amper van hun plaats. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van de uitkomst van de beleidsvergadering van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank vergadert woensdag onder meer over een verdere afbouw van haar steun aan de economie. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 16.982,59 punten en steeg de S&P 500 een fractie tot 1978,91 punten. De Nasdaq verloor 0,1 procent tot 4444,91 punten.

Europa

De meeste Europese aandelenbeurzen gingen eerder op de dag omlaag. De AEX sloot 0,04 procent lager op 404,68 punten en de MidKap verloor 1 procent tot 618,23 punten. De FTSE in Londen daalde 0,1 procent, terwijl de CAC 40 in Parijs 0,3 procent steeg. De DAX moest 0,5 procent terug, onder meer door flinke verliezen bij autofabrikanten.

De euro was dinsdag voor opening van de Europese aandelenbeurzen 1,3433 dollar waard, tegen 1,3441 dollar bij het slot van de beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 101,38 dollar. De prijs van Brentolie bleef stabiel op 107,55 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen