ECO18 aug '14 08:06

'Hogere opening voor AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs opent maandag naar verwachting hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen met winsten aan de nieuwe handelsweek beginnen. Beleggers blijven echter op hun hoede door de crisis in Oekraïne.

,,De openingsindicatoren wijzen op een stevig hoger begin voor de beurzen. Na de verliezen van afgelopen vrijdag lijken beleggers de zorgen over Oekraïne weer even aan de kant te schuiven. De aandacht gaat deze week uit naar Fed-voorzitter Janet Yellen en het laatste restje van de kwartaalcijfers“, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

In Amsterdam opende detacheerder DPA voorbeurs de boeken. Het bedrijf zag de omzet in het eerste halfjaar met 17 procent stijgen tot 40,1 miljoen euro.

Heineken en Ahold

Verder wordt op Beursplein 5 uitgekeken naar de resultaten van bierbrouwer Heineken en supermarktconcern Ahold, die respectievelijk op woensdag en donderdag naar buiten komen. Ook de bouwbedrijven BAM en Heijmans en tankopslagbedrijf Vopak maken deze week de cijfers bekend.

Daarnaast is de blik gericht op de Amerikaanse Federal Reserve. Woensdag geven de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Fed mogelijk meer inzicht in het moment waarop de rente in de Verenigde Staten zal worden verhoogd. Fed-president Janet Yellen spreekt daarnaast vrijdag de internationale conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole toe.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen maandag een gemengd beeld zien. De koersuitslagen bleven beperkt na de inspiratieloze handelssessie op Wall Street. De Nikkei in Tokio noteerde vlak voor sluiting van de markt 0,1 procent in de plus.

De aandelenbeurzen op Wall Street sloten vrijdag met gemengde resultaten. De berichten over een Oekraïense aanval op een Russisch militair konvooi zaaiden veel verwarring en wakkerden de vrees voor een verdere escalatie van de crisis in Oekraïne aan.

Verlies op Wall Street

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent in de min op 16.662,91 punten. De brede S&P 500 sloot nagenoeg onveranderd op 1955,06 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,3 procent vooruit naar 4464,93 punten.

De Europese beurzen gaven vrijdag in het laatste handelsuur de eerdere winsten uit handen. De Amsterdamse AEX-index sloot 0,1 procent in de min op 395,35 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 579,37 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs eindigden 1,4 en 0,7 procent in de min. In Londen boekte de FTSE-index nog net een minieme winst, van 0,1 procent.

De euro was maandag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3394 dollar waard, tegen 1,3390 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent in prijs tot 96,67 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper en kostte 102,72 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen