ECO25 sep '14 08:03Aangepast op 25 sep '14 08:46

'Amsterdamse beurs opent vlak'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam opent donderdag waarschijnlijk vlak.

ANP
ANP

De andere Europese aandelenmarkten zullen eveneens weinig beweging laten zien. Beleggers verwerken uitspraken van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB), die in een interview met een Litouwse zakenkrant herhaalde bereid te zijn om onconventionele steunmaatregelen te nemen.

,,We lijken een vlak begin van de handel te krijgen. Woensdag kregen we steun van een opmerkelijk goed cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt, die verder lijkt te herstellen. Bij de bedrijven blijft Air France-KLM in de schijnwerpers staan. Het bedrijf buigt voor de stakers en ziet af van het Transaviaplan'' aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Air France-KLM liet woensdagavond weten bereid te zijn om de plannen voor het opzetten van een Europese prijsvechter te laten varen. Air France kampt al 10 dagen met stakende piloten, die strijden tegen het plan om dochteronderneming Transavia een grotere rol te geven in het concern.

Unibail-Rodamco

Unibail-Rodamco kondigde aan een definitieve overeenkomst te hebben gesloten voor de verkoop van zes winkelcentra in Frankrijk aan Carmila voor 931 miljoen euro. De vastgoedonderneming meldde eind juli al een eerste akkoord over de verkoop, voor hetzelfde bedrag.

Het Duitse biotechnologiebedrijf Probiodrug maakte bekend naar de beurs in Amsterdam te willen. Probiodrug doet onderzoek naar medicijnen tegen Alzheimer.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen donderdag een gemengd beeld zien. In Tokio eindigde de Nikkei 1,3 procent in de plus. Een verzwakking van de Japanse yen hielp de grote Japanse exportbedrijven vooruit.

Wall Street

De aandelenbeurzen op Wall Street sloten woensdag met stevige winsten na goede berichten over de Amerikaanse huizenmarkt. De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent hoger op 17.210,06 punten. De brede S&P 500 steeg 0,8 procent tot 1998,30 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot 1 procent in de plus op 4555,22 punten.

De Europese beurzen gingen eerder op de dag ook omhoog. Daarmee toonden de graadmeters enig herstel na de verliesbeurten van de voorgaande 2 dagen. De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,6 procent in de plus op 421,42 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt kregen er tussen 0,5 en 1,3 procent bij. De Amsterdamse MidKap viel uit de toon, de index voor middelgrote bedrijven zakte 0,2 procent tot 603,98 punten.

De euro noteerde donderdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,2753 dollar, tegen 1,2790 dollar bij het slot van de beurzen in Europa op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 92,64 dollar per vat. Een vat Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper op 96,72 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen