ECO14 aug '14 08:22Aangepast op 14 aug '14 08:44

Duitse economie krimpt

Auteur: ANP Nieuws

WIESBADEN (ANP) - De Duitse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen, de eerste teruggang voor de grootste economie van Europa in meer dan een jaar.

EPA
EPA

Dat bleek uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.

De Duitse economie ging met 0,2 procent achteruit in vergelijking met het voorgaande kwartaal, toen nog sprake was van een groei met een herziene 0,7 procent. Economen hadden in doorsnee een krimp voorspeld met 0,1 procent. Bij een eerdere raming werd voor het eerste kwartaal nog een groei gemeld met 0,8 procent.

De economische zwakte in het afgelopen kwartaal hangt onder meer samen met de milde winter, waardoor de productie werd vervroegd naar voorgaande maanden. Dit geldt vooral voor de bouwsector. Verder heeft Duitsland te kampen met een zwakkere vraag naar zijn producten in andere eurolanden en opkomende markten.

Onzekerheid

Inmiddels is de onzekerheid voor de Duitse economie alleen maar verder toegenomen door de aanhoudende crisis rond Oekraïne en de handelsoorlog tussen Europa en Rusland. Rusland is een belangrijke exportmarkt voor Duitse producten en Duitsland is de grootste Europese handelspartner van Rusland.

De Duitse centrale bank rekent voor heel dit jaar op een groei van 1,9 procent. Voor 2015 wordt een plus van 2 procent voorzien.

Geen reden tot zorg

ING-econoom Carsten Brzeski gaf in een reactie aan dat de krimp van de Duitse economie geen reden tot grote zorg hoeft te zijn, omdat de neergang vooral binnenlandse oorzaken heeft, zoals de milde winter en het grote aantal vakantiedagen in mei, gecombineerd met de zwakkere vraag uit Frankrijk en Italië. De directe impact van de geopolitieke spanningen op de Duitse economie was beperkt, aldus Brzeski.

Donderdag werd ook bekend dat de economie van Frankrijk is gestagneerd in het tweede kwartaal ten opzichte van de voorgaande periode. Daarmee vertoonde de tweede economie van de eurozone voor het tweede achtereenvolgende kwartaal geen groei of krimp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen