ECO19 aug '14 17:54

Optimisme op Europese beurzen houdt aan

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag voor de tweede achtereenvolgende dag met mooie winsten gesloten.

ANP
ANP

Net als maandag gaf de hoop op verdere ontspanning tussen Oekraïne, Rusland en het Westen beleggers moed, waardoor het vizier kon worden gericht op de kwartaalresultaten die bedrijven naar buiten brachten.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een winst van 0,9 procent op 403,31 punten. Daarmee sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak voor het eerst deze maand boven de grens van 400 punten. De MidKap steeg 1,6 procent tot 596,14 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen 0,6 tot 1 procent.

Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore voerde de AEX aan met een winst van 2,3 procent. Wolters Kluwer, ArcelorMittal en Randstad volgden, met plussen van bijna 2 procent. Bodemonderzoeker Fugro stond onderaan met een verlies van 0,4 procent.

TKH Group

In de MidKap ging TKH Group aan kop met een plus van 8,9 procent. Het technologiebedrijf zag zijn winst en omzet in het tweede kwartaal flink toenemen. Vooral het onderdeel Industrial Solutions, waar kabels en bandenbouwmachines worden gemaakt, deed het goed.

Bij de kleinere bedrijven ging Stern Groep bijna 6 procent onderuit. Het autobedrijf gaf maandag nabeurs aan ook in de eerste helft van dit jaar te hebben gekampt met zware marktomstandigheden. De halfjaarcijfers van AND konden beleggers evenmin bekoren. Het aandeel van de digitale kaartenmaker zakte bijna 9 procent.

Imperial

Sigarettenmaker Imperial won ruim 2 procent in Londen. De producent van merken als Davidoff en Gauloises zag de omzet vorig kwartaal minder sterk dalen dan verwacht. BHP Billiton leverde 5 procent in. Het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld meldde een teleurstellende winst over zijn gebroken boekjaar. Het bevestigde daarnaast voor ongeveer 14 miljard dollar aan activiteiten onder te brengen in een apart bedrijf, dat een beursnotering krijgt in Australië.

In Kopenhagen steeg A.P. Møller-Maersk bijna 5 procent na beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers.

Euro

De euro was aan het einde van de beursdag 1,3315 dollar waard, tegen 1,3357 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De Europese munt zakte daarmee naar het laagste niveau sinds begin november vorig jaar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 95,94 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder en kostte 101,68 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen