ECO17 apr '14 08:01Aangepast op 17 apr '14 08:35

'Vlakke opening voor AEX'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs opent donderdag naar verwachting vrijwel vlak.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers verwerken onder meer de kwartaalresultaten van AkzoNobel en maken zich op voor een lang paasweekeinde.

,,Het lijkt een vlakke beursdag te worden. De toezegging van Fed-voorzitter Yellen dat de rente in de VS nog lang laag zal blijven biedt mogelijk enige steun aan de handel. Met het paasweekeinde voor de deur en de Oekraïne-top die donderdag in Genève wordt gehouden zullen beleggers echter weinig risico’s meer nemen. Ook vielen de kwartaalresultaten van Google en IBM tegen. De cijfers van Akzo waren redelijk'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Verfspecialist AkzoNobel zag in het eerste kwartaal de omzet en operationele winst licht dalen. Dat was voornamelijk het gevolg van hogere herstructureringskosten en valuta-effecten. Onder de streep steeg de nettowinst echter flink, met 45 procent tot 129 miljoen euro, door lagere financieringslasten. Het bedrijf liet weten op koers te liggen om de doelstellingen voor 2015 te halen.

Imtech

Aalberts Industries liet in een tussentijds handelsbericht weten positief gestemd te zijn over het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens de industrieel toeleverancier werd groei gerealiseerd bij de omzet, het orderboek en het resultaat in vergelijking met een jaar eerder.

Imtech kondigde aan dat de ICT-divisie via een veilingproces zal worden verkocht. De verkoop van het onderdeel moet helpen om de schuldenlast van de geplaagde technisch dienstverlener te verminderen. Er werken 2380 mensen bij het onderdeel.

Verre Oosten

De belangrijkste aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten donderdag overwegend kleine winsten zien. De Nikkei in Tokio eindigde vrijwel vlak. De Japanse beleggers deden het rustig aan na de forse koersstijging van een dag eerder.

De aandelenbeurzen in New York koersten woensdag hoger dankzij een aantal beter dan verwachte kwartaalcijfers, een stijging van de industriële productie en de toezeggingen van Yellen om de economie te blijven steunen. De Dow-Jonesindex sloot 1 procent hoger op 16.424,85 punten en de Nasdaq steeg 1,1 procent tot 4086,23 punten. De S&P 500 won 1,3 procent tot 1862,31 punten en zette dankzij een flinke winst voor Yahoo de sterkste driedaagse opmars in 2 maanden neer.

Euro

De Europese aandelenbeurzen boekten woensdag ook winst dankzij een meevallend groeicijfer uit China en kwartaalcijfers die over het algemeen konden bekoren. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,9 procent hoger op 395,99 punten en de MidKap steeg 0,7 procent tot 645,68 punten. De hoofdindices in Frankfurt en Parijs gingen respectievelijk 1,6 en 1,4 procent vooruit, terwijl de FTSE in Londen er 0,7 procent bij kreeg.

De euro was donderdag voorbeurs 1,3840 dollar waard, tegen 1,3820 dollar bij het slot van de Europese aandelenhandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 104,07 dollar. De prijs voor Brentolie zakte 0,1 procent tot 109,45 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen