ECO8 sep '14 15:54Aangepast op 8 sep '14 16:41

Kleine verliezen op afwachtende beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden maandagmiddag op verlies.

ANP
ANP

Handelaren namen een afwachtende houding aan na de drukke voorgaande week, die grotendeels werd bepaald door de nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank.

Een uur voor het slot stond de Amsterdamse AEX-index 0,3 procent in de min op 419,99 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 624,14 punten. De beurzen in Parijs en Londen zakten 0,3 en 0,5 procent. De DAX-index in Frankfurt stond een fractie onder de slotstand van vrijdag

Voor aanvang van de handel kwamen zowel uit China als Duitsland onverwacht sterke cijfers over de export in juli. In beide uitvoergrootmachten nam de import echter af.

Shell

Grootste dalers in de AEX waren olieconcern Shell en bodemonderzoeker Fugro met verliezen van ruim 1 procent. Staalconcern ArcelorMittal stond samen met kunstmest- en bouwbedrijf OCI bovenaan. Beide bedrijven werden bijna 2 procent meer waard.

In de MidKap was technisch dienstverlener Imtech een opvallende stijger met een winst van 20 procent, tot 59 cent per aandeel. Navigatiebedrijf TomTom won bijna 7 procent na een adviesverhoging door Rabobank. Air France-KLM zakte 1 procent. De luchtvaartcombinatie vervoerde in augustus meer passagiers dan een jaar geleden. Postbezorger PostNL sloot de rij met een min van 2 procent.

Ryanair

Electrolux won in Stockholm ruim 4 procent. Het Zweedse witgoedbedrijf koopt voor 3,3 miljard dollar (ruim 2,5 miljard euro) de divisie voor huishoudelijke apparaten van het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE).

In Dublin leverde Ryanair 0,1 procent in. De Ierse prijsvechter meldde maandagmiddag een order van circa 22 miljard dollar te hebben geplaatst bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. Associated British Foods verloor in Londen bijna 5 procent na tegenvallende omzetcijfers van modeketen Primark.

De euro noteerde op 1,2940 dollar, tegen 1,2955 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 91,96 dollar per vat. Een vat Brentolie kostte 1,2 procent minder dan voor het weekeinde, op 99,60 dollar. Brent is daarmee voor het eerst sinds juni vorig jaar goedkoper dan 100 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen