ECO23 sep '14 09:15Aangepast op 23 sep '14 09:54

Philips koploper op lager Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak is dinsdagochtend met een klein verlies begonnen.

ANP
ANP

De andere Europese aandelenmarkten openden eveneens in de min. In Amsterdam stond Philips in de schijnwerpers na bekendmaking van plannen om het bedrijf op te splitsen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 421,74 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 610,17 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,9 procent.

Een positief industriecijfer uit China hield de koersverliezen enigszins beperkt. Uit cijfers van de Britse bank HSBC en onderzoeksbureau Markit bleek dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in september iets sterker is gegroeid dan een maand eerder. Later op de ochtend zal ook blijken hoe het met de bedrijvigheid in de economie van de eurozone is gesteld.

Stijger

Philips was veruit de grootste stijger in de AEX met een winst van 3,5 procent. Het elektronicaconcern kondigde tijdens een investeerdersdag in Londen aan zich op te splitsen in twee bedrijven. De divisies Healthcare en Consumer Lifestyle worden samengevoegd en de lichtdivisie wordt verzelfstandigd. De onderdelen die worden samengevoegd hadden vorig jaar een omzet van 15 miljard euro, de inkomsten bij de lichtdivisie bedroegen 7 miljard euro.

Verzekeraar Aegon volgde met een plus van meer dan 1 procent na een adviesverhoging door Goldman Sachs. Grootste daler onder de hoofdfondsen op Beursplein 5 was bodemonderzoeker Fugro met een verlies van 2,6 procent.

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank International ging in Wenen ruim 11 procent onderuit. De Oostenrijkse bank zal waarschijnlijk dit jaar voor het eerst een verlies lijden als gevolg van de problemen in Oekraïne en Hongarije.

De euro was dinsdagochtend 1,2860 dollar waard, tegen 1,2828 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte op de termijnmarkt 0,4 procent tot 91,21 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 97,27 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen