ECO13 feb '14 17:54

AEX sluit lager ondanks eindspurt

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is donderdag lager gesloten, ondanks een eindspurt waarin de verliezen op de Europese beurzen deels of geheel werden goedgemaakt.

ANP
ANP

Beleggers verwerkten een flinke hoeveelheid cijfers uit het bedrijfsleven, die gemengd werden ontvangen. Een onverwachte daling van de Amerikaanse detailhandelsverkopen was een domper voor de beurshandel.

De AEX, die halverwege de middag nog 0,6 procent lager stond, sloot 0,1 procent lager op 397,00 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven steeg 0,2 procent tot 639,15 punten. De beurs in Parijs steeg 0,2 procent en de DAX in Frankfurt won 0,6 procent. De FTSE in Londen bleef 0,2 procent in de min steken.

Beleggers op het Damrak moesten het doen zonder cijfers van Nederlandse hoofdfondsen. De sterkste daler in de AEX was maritiem dienstverlener SBM Offshore met een verlies van 1,3 procent, gevolgd door Heineken (min 1 procent). KPN stond bovenaan met een winst van 1 procent.

Detailhandelsverkopen

Voor de opening op Wall Street bleek dat de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten vorige maand met 0,4 procent zijn gedaald. Economen gingen uit van een stabilisering van de verkopen.

Grootste dalers in de AEX waren maritiem dienstverlener SBM Offshore en bierbrouwer Heineken met verliezen van respectievelijk 1,5 en 1,9 procent. Het digitale beveiligingsbedrijf Gemalto (plus 0,7 procent), dat een nieuwe opdracht bekendmaakte, was de sterkste stijger achter KPN (plus 0,9 procent).

Commerzbank stijgt

Commerzbank steeg 1,5 procent in Frankfurt. De Duitse bank boekte vorig kwartaal winst, nadat een tegenvaller in de belastingen een jaar eerder voor verlies zorgde. BNP Paribas verloor in Parijs 2,6 procent. De grootste bank van Frankrijk zag de winst in het vierde kwartaal met driekwart dalen door een voorziening voor een onderzoek van de Amerikaanse justitie. Renault steeg daarentegen 5,6 procent na de bekendmaking van een flinke winstgroei.

In Londen ging vliegtuigmotorenfabrikant Rolls-Royce ruim 13 procent onderuit na een omzetwaarschuwing. Lloyds Banking Group zakte 2,7 procent. De Britse bank leed in 2013 voor het vierde jaar op rij verlies.

De euro was 1,3668 dollar waard, tegen 1,3591 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 100,37 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 108,69 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen