ECO24 mrt '14 18:56Aangepast op 24 mrt '14 20:50

Gemengd beeld op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen lieten maandag een schommelend beeld zien.

EPA
EPA

Beleggers waren voorzichtig door een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse industrie en de aanhoudende spanningen tussen Oekraïne en Rusland.

De Dow-Jonesindex noteerde richting het slot 0,1 procent hoger op 16.321 punten. De brede S&P 500 verloor 0,2 procent tot 1862 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 0,9 procent omlaag tot 4237 punten, onder meer door stevige verliezen voor Facebook en Tesla Motors.

Marktonderzoeker Markit meldde kort na aanvang van de handel dat de bedrijvigheid in de industrie in de Verenigde Staten in maart is gegroeid, maar in een minder sterk tempo dan een maand eerder. Bovendien viel de groei minder sterk uit dan economen hadden verwacht.

Apple

Eerder op de dag kwamen al teleurstellende cijfers naar buiten over de industrie in Duitsland en China. Deze cijfers wakkerden de zorgen over het economisch herstel in de wereld aan. Dit werd verder versterkt door de verwachting dat de Russische economie in een recessie zal belanden vanwege de westerse sancties tegen het land in verband met de annexatie van de Krim.

Het aandeel Apple klom 1,3 procent. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal praten Apple en Comcast over een samenwerking op het gebied van streaming-tv. Naar verluidt is de insteek dat een zogeheten set-top box van Apple wordt gebruikt voor de tv-dienst en dat Comcast zorgt voor een ongehinderde doorgifte van het signaal. De aanbieder van internettelevisie Netflix had last van de mogelijke samenwerking tussen Apple en Comcast en daalde 6,3 procent.

Herbalife

Herbalife won 7 procent. De verkoper van de dieet- en huidverzorgingsproducten gaat drie nieuwe mensen benoemen in zijn bestuur. Het gaat om vertrouwelingen van belegger Carl Icahn. Herbalife wil op deze manier de banden aanhalen met Icahn, die het bedrijf steunt in de strijd met de activistische aandeelhouder Bill Ackman.

's Werelds grootste luchtvaartmaatschappij United Continental Holdings klom 0,7 procent, na een adviesverhoging.

Facebook

Netwerksite Facebook zakte 4 procent. Beleggers namen winsten na de stevige opmars van het aandeel dit jaar. Ook de producent van elektrische auto's Tesla had te kampen met winstnemingen en ging 3,2 procent omlaag.

De euro was 1,3840 dollar waard, tegen 1,3788 dollar bij het slot van de Europese handel. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 99,37 dollar per vat. Brent noteerde 0,3 procent lager op 106,59 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen