ECO13 mrt '14 12:03

Voorzichtige winsten op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag overwegend voorzichtig omhoog, in een poging wat te herstellen na de verliesbeurt van een dag eerder.

ANP
ANP

De koerswinsten bleven echter beperkt door tegenvallende economische cijfers uit China.

,,Er zit momenteel weinig kracht in de markt en op de korte termijn heerst er wat neerwaartse druk. Beleggers kijken het rustig aan na de sterke opmars in 2013. Men roomt een beetje af en stapt op lagere niveaus weer in. Door gebrek aan richting heeft men ook meer oog voor de economische onzekerheden in China en de crisis rond de Krim'', aldus Erik Nugteren, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend vrijwel vlak op 391,37 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 663,44 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs noteerden vlak tot 0,3 procent hoger.

China

In China namen de industriële productie, de winkelverkopen en de investeringen in de maanden januari en februari minder sterk toe dan verwacht. De cijfers duiden op een afkoeling van 's werelds op een na grootste economie.

Grootste stijger in de AEX was beveiligingsbedrijf Gemalto met een winst van ruim 2 procent. Uitzender Randstad sloot de rij met een verlies van meer dan 2 procent. In de MidKap ging Boskalis aan kop met een plus van 3,7 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener boekte vorig jaar een recordwinst van 366 miljoen euro. Ook gaat het bedrijf 10 miljoen eigen aandelen inkopen.

ICT Automatisering

Bij de kleinere bedrijven won ICT Automatisering ruim 13 procent na publicatie van de jaarcijfers. Detacheerder DPA Group (plus 2,9 procent) liet daarnaast weten niet langer bereid te zijn een openbaar bod uit te brengen op het automatiseringsbedrijf.

Biotechnologiebedrijf Galapagos kondigde aan de onderdelen BioFocus en Argenta servicedivisie te verkopen aan Charles River Laboratories. Het aandeel klom in Brussel 8,5 procent. Delhaize daalde ruim 7 procent. De Belgische supermarktgroep heeft in het vierde kwartaal de winstgevendheid zien dalen als gevolg van prijsverlagingen en hogere kosten.

De euro was 1,3951 dollar waard, tegen 1,3915 dollar bij het slot van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 98,05 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 107,92 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen