ECO9 okt '14 07:55Aangepast op 9 okt '14 08:48

'Hoger begin voor Damrak'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak begint donderdag waarschijnlijk met winst.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenbeurzen zullen hoger openen in navolging van de flinke koerswinsten op Wall Street.

,,Het ziet er goed uit voor de beurzen. Na een kwakkelende start schoot Wall Street woensdag omhoog nadat uit de notulen van de Fed was gebleken dat de centrale bank nog genoeg redenen ziet om de rente voorlopig laag te houden. In de loop van de dag verschuift de aandacht weer naar Europa, waar ECB-president Mario Draghi donderdagmiddag een toespraak zal houden“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Bij de bedrijven staat Ordina in de schijnwerpers. De automatiseerder erkent na een intern onderzoek dat een beperkt aantal medewerkers zich ongepast heeft gedragen in aanbestedingsprocedures. Volgens Ordina lijkt in enkele gevallen vertrouwelijke informatie te zijn gedeeld. Ook is sprake geweest van informeel contact tussen medewerkers van Ordina, opdrachtgevers en adviseurs.

Exact

Softwarebedrijf Exact heeft een overnamebod ontvangen van 32 euro per aandeel in contanten van Eiger Acquisitions, een onderdeel van de Britse investeringsmaatschappij Apax Partners. Daarmee wordt Exact gewaardeerd op 730 miljoen euro. Volgens Exact wordt het bod unaniem gesteund door de raad van bestuur en de raad van commissarissen.

De beurzen in het Verre Oosten lieten donderdag overwegend winsten zien in reactie op de positieve stemming op de Amerikaanse markten. De Nikkei in Tokio was een negatieve uitzondering en eindigde 0,8 procent in de min. Een stijging van de Japanse yen zorgde voor koersverliezen onder de grote Japanse exportbedrijven.

VS

De beurzen in New York eindigden woensdag stevig in de plus. Beleggers speculeerden dat de Amerikaanse centrale bank geen haast zal maken met het verhogen van de rente, omdat een wereldwijde economische groeivertraging risico's meebrengt voor de Amerikaanse economie.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,6 procent in de plus op 16.994,22 punten. De brede S&P 500 beleefde de sterkste rally van het jaar en klom 1,8 procent naar 1968,89 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg 1,9 procent tot 4468,59 punten. Dinsdag zakten de beurzen in New York nog tot 1,6 procent.

Europa

De Europese aandelenbeurzen sloten woensdag duidelijk lager. Zorgen over de wereldwijde economische vooruitzichten bleven de markten parten spelen. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,8 procent lager op 403,46 punten. De MidKap daalde 1,2 procent tot 568,42 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 1 procent in.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,2740 dollar waard, tegen 1,2683 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent in prijs tot 87,57 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 91,55 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen