ECO24 jun '14 07:53Aangepast op 24 jun '14 08:35

'Amsterdamse beurs begint vlak'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam begint dinsdag naar verwachting vrijwel vlak.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenbeurzen zullen bij de opening nauwelijks van hun plaats komen. Beleggers wachten op het Duitse ondernemersvertrouwen, dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

,,De AEX lijkt nagenoeg vlak te gaan openen, maar zal mogelijk wat aantrekken na het verlies van een dag eerder. De Aziatische beurzen doen het ook iets beter vandaag. In Europa is het wachten op de Ifo-index van het Duitse ondernemersvertrouwen. In Duitsland gaat het echter wel goed. Vooral Frankrijk is de grootste zorg in Europa. Verder zal de situatie in Irak nauwlettend worden gevolgd'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Bij de bedrijven maakte Altice maandag na de slotbel bekend 17,9 miljoen nieuwe aandelen uit te geven. Met de uitgifte denkt het in Amsterdam genoteerde kabelbedrijf circa 950 miljoen euro op te halen. De aandelen worden geplaatst bij institutionele beleggers.

Philips

Philips krijgt volgens bronnen in Brussel mogelijk een boete van de Europese Commissie (EC) wegens kartelvorming bij de fabricage van chips. De Commissie moet voor 9 september 2014 een beslissing nemen of Philips daadwerkelijk wordt beboet, omdat het vergrijp anders verjaard.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste aandelenmarkten dinsdag kleine winsten zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,1 procent in de plus. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van de nieuwe economische groeiplannen van de Japanse premier Shinzo Abe.

VS

De Amerikaanse effectenbeurzen sloten maandag op vrijwel dezelfde eindstanden als vrijdag. Beleggers deden het zeer rustig aan na de recordstanden waarmee de handel voor het weekeinde werd afgesloten. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 16.937,26 punten. De S&P 500-index eindigde vlak op 1962,61 punten en technologiebeurs Nasdaq bewoog ook amper en sloot op 4368,68 punten.

De Europese aandelenbeurzen sloten maandag met verliezen. Tegenvallende industriecijfers bevestigden de vrees bij beleggers dat het economische herstel in de eurozone aan kracht heeft verloren. Ook drukte de aanhoudende onrust in het olierijke Irak op het beurssentiment.

AEX

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,6 procent lager op 415,59 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 651,94 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 0,7 procent in.

De euro was dinsdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3596 dollar waard, tegen 1,3592 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent in prijs tot 105,84 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 114,04 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen