ECO15 aug '14 10:25

CBS: boycot raakt exporteurs nauwelijks

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Van de bijna 4000 bedrijven die goederen exporteren naar Rusland, wordt ongeveer 10 procent direct geraakt door de Russische goederenboycot.

Het gaat hierbij vooral om de groothandel en de voedingsmiddelenindustrie, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Maar slechts een fractie van de direct geraakte exporteurs wordt hard geraakt door de boycot. Voor 6 procent van hen geldt dat de exportwaarde van de geboycotte goederen meer dan de helft betreft van hun totale export. Voor meer dan driekwart van de direct geraakte exporteurs komt de boycot minder hard aan omdat het aandeel van de geboycotte goederen minder dan 25 procent van hun totale export is.

Het CBS becijferde eerder dat de Russische boycot van agrarische producten slechts 0,1 procent van de totale waarde van de Nederlandse goederenexport betreft. Per provincie bekeken betekent het dat Friesland, Zeeland, Flevoland, Gelderland en Utrecht iets sterker direct worden geraakt dan Nederland als geheel.

Gerelateerde artikelen