ECO25 jul '14 15:48Aangepast op 25 jul '14 16:41

Europese beurzen zakken weg

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag verder omlaag.

ANP
ANP

Beleggers verwerkten een stroom resultaten van grote Europese bedrijven en een nieuwe daling van het Duitse ondernemersvertrouwen. In Amsterdam werden de kwartaalcijfers van Air France-KLM goed ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,7 procent lager op 407,25 punten. De MidKap daalde ook 0,7 procent, tot 627,14 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 0,6 en 1 procent in. De FTSE-index in Londen hield de schade beperkt tot een min van 0,2 procent.

Air France-KLM was met een winst van 4 procent koploper in de MidKap. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie wist het nettoverlies in het tweede kwartaal flink terug te dringen. Beleggers waren ook tevreden over de resultaten van natuurvoedingsspecialist Wessanen en beloonden het aandeel met een koerswinst van meer dan 11 procent.

RBS

In Londen maakte Royal Bank of Scotland (RBS) een koerssprong van bijna 12 procent, nadat de Britse bank de halfjaarwinst bijna wist te verdubbelen. De fusieplannen van de Britse bouwbedrijven Balfour Beatty en Carillion werden ook enthousiast ontvangen. Carillion won ruim 7 procent, terwijl Balfour Beatty 9 procent meer waard werd.

De Franse producent van luxegoederen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) ging in Parijs ruim 6 procent onderuit na tegenvallende resultaten. Ook de Franse yoghurtmaker Danone (min 0,6 procent) zag de winst dalen. De hogere prijs voor verse melk speelt het moederbedrijf van merken als Activia, Evian, Nutrilon en Danoontje parten.

Statoil

In Oslo verloor Statoil bijna 3 procent. Het grootste energieconcern van Noorwegen zag de winst in het tweede kwartaal dalen vanwege een lagere productie. Ook de omzet nam af.

In Helsinki won het Finse mediaconcern Sanoma 7 procent. Het bedrijf leed in het afgelopen kwartaal verlies, terwijl een jaar eerder nog een winst werd geboekt. Analisten noemden de cijfers echter beter dan verwacht.

De euro was 1,3435 dollar waard, tegen 1,3469 dollar het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 101,12 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper en kostte 106,88 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen