ECO17 okt '14 15:00

'Wall Street gaat flink hoger openen'

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York openen vrijdag waarschijnlijk duidelijk in de plus.

EPA
EPA

Wall Street volgt daarmee de Europese markten, waar de rust lijkt teruggekeerd na de wilde koersbewegingen in de afgelopen dagen. Beleggers verwerken een stroom aan bedrijfsresultaten en enkele macro-economische publicaties.

Donderdag zorgde een centrale bankier die geen lid is van het beleidsbepalend orgaan van de centrale bank met een oproep voor het voorlopig voortzetten van steun kortstondig voor een opleving op de beurs. Door zorgen over schade aan de wereldeconomie door de malaise in Europa kreeg de sombere stemming desondanks wel weer de overhand.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 16.117,24 punten. De S&P 500 eindigde onveranderd op 1862,76 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent tot 4217,39 punten.

Huizenbouw

Uit data van het ministerie van Handel bleek vrijdag dat de huizenbouw in september is toegenomen ten opzichte van de voorgaande maand, met 6,3 procent. Analisten rekenden gemiddeld op een toename met 5,4 procent. In augustus nam de huizenbouw nog met bijna 13 procent af. In september werden in de VS 1,5 procent meer bouwvergunningen verstrekt dan een maand eerder. Hier werd in augustus nog een afname met ruim 5 procent gemeten.

Vrijdag kwamen onder meer zakenbank Morgan Stanley, industriereus General Electric (GE) en industrieel concern Honeywell met cijfers over de derde verslagperiode van het jaar naar buiten. Morgan Stanley zag zowel de winst als de omzet stijgen, GE boekte een hoger resultaat door kostenbesparingen en Honeywell verhoogde de prognose voor heel het boekjaar.

Google

Donderdag nabeurs presenteerde zoekgigant Google resultaten. Het bedrijf verdiende minder per klik op advertenties die naast zoekresultaten worden getoond. De winst daalde en de omzet kwam lager uit dan analisten hadden voorzien, ondanks een toename van de baten met 20 procent ten opzichte van vorig jaar.

Advanced Micro Devices (AMD) weet de aandacht ook op zich gericht. De chipfabrikant waarschuwde voor een fikse omzetdaling in het vierde kwartaal en kondigde aan wereldwijd 7 procent van zijn arbeidsplaatsen te schrappen.

Gerelateerde artikelen