ECO27 mrt '14 07:56Aangepast op 27 mrt '14 08:35

'AEX begint in mineur’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam begint donderdag waarschijnlijk in de min.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen beginnen in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street.

,,De AEX opent rond 1 punt lager in reactie op de koersverliezen op Wall Street. In de loop van de ochtend zullen we mogelijk wat herstel zien aangezien de Amerikaanse openingsindicatoren weer in de plus staan. De focus is vooral gericht op de Verenigde Staten, waar later op de dag de wekelijkse steunaanvragen, het groeicijfer over het vierde kwartaal en cijfers over de huizenmarkt naar buiten komen“, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Vastned maakte voorbeurs bekend 29 vastgoedobjecten in Frankrijk te verkopen voor circa 45 miljoen euro. De totale verkoopsom ligt boven de meest recente taxatiewaarde. Arcadis heeft van Rijkswaterstaat opdracht gekregen voor werk aan de verruiming van de Twentekanalen. Financiële details werden door het advies- en ingenieursbureau niet gegeven.

Kardan

Ook Kardan kan bewegen. Het bedrijf gaf aan in het vierde kwartaal van 2013 een winst in de boeken te hebben gezet van zo'n 5,2 miljoen euro. Over heel het jaar werd een verlies gerealiseerd van 101,4 miljoen euro.

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten lieten donderdag een gemengd beeld zien. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van mogelijke zwaardere economische sancties tegen Rusland. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en eindigde na een wisselvallige handelssessie 1 procent in de plus.

Krim

Oplaaiende zorgen over het conflict tussen Rusland en Oekraïne om de Krim drukten de aandelenbeurzen in New York woensdag in de min. De Amerikaanse president Barack Obama herhaalde in een toespraak dat hij bereid is om samen met Europa Rusland verder te isoleren.

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent lager op 16.268,99 punten. De S&P 500 daalde 0,7 procent tot 1852,56 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 1,4 procent tot 4173,58 punten.

Slot AEX

Beleggers op de Europese aandelenbeurzen waren woensdag juist goedgeluimd door positieve berichten over de Amerikaanse economie en de hoop op extra stimuleringsmaatregelen in Europa en China. In Amsterdam naderde de AEX voor het eerst in bijna 3 weken het niveau van 400 punten.

De Amsterdamse hoofdindex sloot 1 procent hoger op 396,89 punten. De MidKap-index ging 0,5 procent vooruit tot 660,03 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen respectievelijk 1,2 en 0,9 procent, terwijl de FTSE onveranderd sloot.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3782 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 100,28 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 106,93 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen