ECO12 nov '14 11:55

SBM Offshore koploper in AEX

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden woensdagmiddag in de min.

ANP
ANP

Op Beursplein 5 was SBM Offshore echter de absolute uitblinker. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie trof een schikking met het Openbaar Ministerie in een grote omkopingszaak.

,,Het is prettig dat er nu duidelijkheid is rond SBM en het schikkingsbedrag valt binnen de voorziening die het bedrijf had genomen. Hoewel SBM geen zwaargewicht is in de AEX, doet de Amsterdamse beurs het iets beter dan de andere beurzen", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 413,44 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 612,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,3 tot 1,2 procent.

SBM Offshore

In de AEX steeg SBM Offshore ruim 17 procent in beurswaarde. De schikking die de maritiem dienstverlener heeft gesloten in verband met het betalen van steekpenningen in drie landen, is volgens analisten van Rabobank ,,zeer positief nieuws''. Het bedrijf betaalt 240 miljoen dollar, maar wordt niet vervolgd in de Verenigde Staten.

Bouwbedrijf Ballast Nedam, dat in de afgelopen dagen een opvallende opmars kende, viel ditmaal op door een flinke koersdaling van 7,6 procent.Technisch installatiebedrijf Batenburg Techniek klom ruim 4 procent na een positief nettoresultaat in het derde kwartaal.

Telefónica

In Madrid steeg Telefónica 0,6 procent na meevallende cijfers van het Spaanse telecomconcern. Het Duitse energieconcern E.ON won in Frankfurt 0,3 procent, dankzij beter dan verwachte resultaten.

De markt verwerkte daarnaast een miljardenschikking van 5 grootbanken met internationale toezichthouders over beschuldigingen van manipulatie van valutakoersen. De Zwitserse bank UBS, die het meest moet betalen, won in Zürich 0,3 procent. Barclays, die nog geen boete kreeg, daalde in Londen 1,6 procent. Het onderzoek naar de Britse bank is nog niet afgerond.

De euro was 1,2479 dollar waard, tegen 1,2450 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 77,44 dollar. Brentolie zakte 0,4 procent in prijs tot 81,34 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen