ECO23 dec '14 16:26Aangepast op 23 dec '14 20:49

VVD-ministers vertragen wet-Plasterk met jaar

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De VVD-ministers Stef Blok (Wonen) en Edith Schippers (Volksgezondheid) vinden het te kort dag om de vernieuwde wet op de topinkomens per 1 januari in te voeren.

ANP
ANP

Ze hebben dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Ze dwarsbomen daarmee de uitvoering van de wet van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken die maandag in de Senaat werd aangenomen. Dat gebeurde ondanks de tegenstem van de VVD-senatoren, die vinden dat Plasterk te hard van stapel loopt en meer tijd zou moeten nemen.

De wet van Plasterk gaat in per 1 januari, maar zowel Blok (verantwoordelijk voor de woningcorporaties) als Schippers (verantwoordelijk voor de salarissen in de zorginstellingen) stellen dat dat zo snel niet lukt en dat de huidige situatie nog een jaar wordt verlengd. De wet van Plasterk bepaalt dat de salarissen van topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector per 1 januari 2015 omlaag gaan van 130 procent van een ministerssalaris tot 100 procent daarvan.

Overgangssituatie

Blok schreef dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer: ,,Ik acht de resterende termijn tot 1 januari 2015 te kort om nog in 2014 op een zorgvuldige wijze te komen tot een evenwichtige indeling in klassen met bijbehorende bedragen voor de woningcorporaties.'' Schippers sloot zich daar een paar uur later in vrijwel identieke bewoordingen bij aan.

PvdA-Tweede Kamerlid John Kerstens zei in een reactie op de brief van Blok dat de ,,invoering uiteraard zorgvuldig moet plaatsvinden''. Daardoor ontstaat volgens Kerstens altijd een soort overgangssituatie. ,,Desondanks zie ik 't niet gebeuren dat woningcorporaties het komende jaar de grenzen van de nieuwe wet gaan opzoeken. De PvdA zal daar in ieder geval scherp op letten.''

De Eerste Kamer kwam maandag terug van reces om de wet op de topinkomens nog voor het nieuwe jaar te behandelen, zodat die meteen kon ingaan. Coalitiepartner VVD stemde tegen, net als CDA, D66 en OSF. De afspraak was volgens VVD-senator Heleen Dupuis dan ook dat de aanscherping niet ,,met stoom en kokend water'' zou worden doorgevoerd. Plasterk is volgens haar ,,gewoon doorgeraasd''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen