ECO23 jun '14 19:55Aangepast op 23 jun '14 21:43

Wall Street doet het rustig aan

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse effectenbeurzen noteerden maandag in de late middaghandel licht lager.

ANP
ANP

Beleggers deden een klein stapje terug na de nieuwe recordstanden waarmee vrijdag de handel werd afgesloten. Gunstige cijfers over de Amerikaanse economie konden de stemming, die onder meer gedrukt werd door zorgen over de situatie in Irak, niet echt verbeteren.

De Dow-Jonesindex gaf 0,2 procent prijs tot 16.921 punten. De S&P 500-index stond 0,1 procent lager op 1960 punten en technologiebeurs Nasdaq noteerde ook 0,1 procent lager op 4365 punten.

Kort na opening van de handel bleek dat de verkoop van bestaande woningen in de VS in mei met 4,9 procent was gestegen ten opzichte van de maand daarvoor. De toename was veel sterker dan analisten hadden verwacht. Verder werd bekend dat de groei van de Amerikaanse industrie in juni ook sterker aanhield dan marktvorsers hadden gedacht.

Opmars

De verdere opmars van de graadmeters werd gestuit door zorgen over de escalerende situatie in Irak. Ook konden beleggers geen troost halen uit Europese cijfers, waar maandag bleek dat de bedrijvigheid in de eurozone in juni is afgenomen tot het laagste niveau van het afgelopen halfjaar.

,,De graadmeters staan op recordstanden. De geopolitieke situatie drukt op de markt, maar dat wordt deels goedgemaakt door goede economische cijfers, die wijzen op een sterk tweede kwartaal'', zei een Amerikaanse analist.

Winnaar

General Electric leverde 1,1 procent in, hoewel het concern als winnaar uit de biedingsstrijd met Siemens om het Franse industriële concert Alstom is gekomen.

Het Amerikaanse energiebedrijf Wisconsin Energy noteerde 3,5 procent lager na de aankondiging dat het branchegenoot Integrys Energy overneemt voor ruim 9 miljard dollar (6,7 miljard euro). Door de overname ontstaat het grootste nutsbedrijf in het midwesten van de Verenigde Staten. Integrys Energy stond ruim 12 procent hoger.

Overname

De Amerikaanse producent van bedrijfssoftware Oracle bevestigde maandag zijn branchegenoot Micros Systems over te nemen voor 4,6 miljard dollar. Ingewijden meldden eerder deze maand al dat de overname er aan zat te komen. Oracle kreeg er 0,6 procent bij, terwijl Micros Systems een winst van 3,4 procent schreef.

De euro was 1,3603 dollar waard, tegen 1,3592 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 106,04 dollar. Brentolie werd ook 0,7 procent goedkoper op 113,96 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen