ECO4 nov '14 09:21Aangepast op 4 nov '14 09:51

Beurzen vinden weg omhoog

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen wisten dinsdagochtend de weg omhoog te vinden na een licht negatieve opening.

ANP
ANP

Op Beursplein 5 werden de kwartaalcijfers van DSM goed ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,3 procent hoger op 410,18 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 600,38 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,7 procent.

DSM was de grootste stijger in de AEX met een winst van ruim 4 procent. De kwartaalresultaten van het speciaalchemiebedrijf voldeden volgens analisten van Rabobank aan de verwachtingen. DSM is verder voorzichtig in zijn prognoses, maar verwacht dit jaar wel aan de marktverwachtingen te kunnen voldoen.

Fugro

De oliemaatschappijen en dienstverleners aan de oliesector stonden onder druk door de aanhoudende daling van de olieprijs. In de AEX was bodemonderzoeker Fugro de grootste daler met een min van 2,6 procent. Het aandeel noteerde korte tijd onder de 10 euro, een niveau dat voor het laatst ruim 10 jaar geleden werd bereikt. Olieconcern Shell en dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore zakten meer dan 1 procent.

Automatiseerder Ordina verloor 4,5 procent na een zwakke omzetontwikkeling in het derde kwartaal. De producent van elektronische componenten Neways ging 16 procent onderuit na een tegenvallend kwartaalbericht.

Hugo Boss

Hugo Boss daalde in Frankfurt bijna 6 procent. De Duitse kledingfabrikant heeft zijn omzetverwachting voor het hele jaar naar beneden bijgesteld door tegenvallende resultaten in Europa en onzekere marktomstandigheden in Azië. Autoconcern BMW verloor 0,9 procent ondanks een verkooprecord in het derde kwartaal.

In Parijs zakte L'Oréal 1,6 procent. De Franse cosmeticaproducent boekte in het afgelopen kwartaal minder omzet dan verwacht vanwege een zwakke West-Europese markt.

De euro stond op 1,2508 dollar, tegen 1,2488 dollar bij het slot van de beurzen in Europa op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 1,7 procent omlaag tot 77,48 dollar. De daling volgde nadat Saudi-Arabië de prijzen voor de olie-export naar klanten in de Verenigde Staten verlaagde. Brentolie werd ook 1,7 procent goedkoper, op 83,37 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen