ECO22 aug '14 09:20Aangepast op 22 aug '14 10:09

AEX opent vrijwel vlak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdagochtend vrijwel vlak geopend.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten kwamen nauwelijks van hun plaats. De handel staat vooral in het teken van de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole, waar voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve (Fed) en president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) toespraken zullen houden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel een fractie lager op 405,70 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 606,09 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stonden tot 0,1 procent hoger, terwijl Parijs 0,2 procent daalde.

Grootste stijger in de AEX was KPN met een winst van 1,2 procent. Bodemonderzoeker Fugro stond onderaan met een verlies van 1,2 procent. In de MidKap ging roestvrijstaalbedrijf Aperam aan kop met een plus van 2,5 procent.

Beter Bed

Arcadis was de grootste daler onder de middelgrote bedrijven met een min van 1,9 procent. Het advies- en ingenieursbedrijf verhoogde zijn overnamebod op Hyder Consulting tot 730 pence per aandeel. Een eerder bod van Arcadis werd overtroffen door het Japanse adviesbureau Nippon Koei, dat 680 pence per aandeel op tafel legde. Nippon Koei liet weten kennisgenomen te hebben van het hogere bod van Arcadis en zijn positie te overwegen.

Bij de kleinere bedrijven steeg Beter Bed 2,8 procent. De beddenverkoper zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft afnemen. Het voorzichtige herstel dat de afgelopen maanden werd gesignaleerd op de Nederlandse markt zet volgens het Udense bedrijf wel duidelijk door in het derde kwartaal.

Marine Harvest

Brill bracht donderdag na de slot de resultaten naar buiten. De wetenschappelijk uitgever wist zijn winst en omzet in de eerste helft van dit jaar op hetzelfde niveau te houden als een jaar eerder. Voor heel 2014 gaat het bedrijf uit van een stijging van de resultaten ten opzichte van 2013. Het aandeel daalde 0,2 procent.

In Oslo won Marine Harvest 0,4 procent. De grootste zalmproducent van Noorwegen en een belangrijke klant van Nutreco, staat kwekers toe om meer voorraden aan te houden en de oogst uit te stellen om de impact van het Russische importverbod te beperken.

De euro was vrijdagochtend 1,3280 dollar waard, tegen 1,3287 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent in prijs en kostte 93,64 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,2 procent tot 102,42 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen