ECO19 sep '14 17:49Aangepast op 19 sep '14 18:43

AEX sluit op hoogste punt sinds zomer 2008

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is vrijdag op de hoogste koers sinds eind juni 2008 gesloten.

ANP
ANP

Beleggers reageerden opgelucht op de keuze van Schotland om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Samen met de belofte van een aanhoudend lage rente in de VS zorgde de uitslag van het Britse referendum voor een optimistische stemming onder beleggers.

De AEX sloot met een winst van 0,9 procent op 425,74 punten. De MidKap leverde 0,3 procent in tot 615,63 punten. De FTSE-index in Londen won mede dankzij het Schotse referendum 0,2 procent. De DAX in Frankfurt eindigde nagenoeg onveranderd, terwijl de beurs in Parijs 0,1 procent verloor.

ING was de enigszins mysterieuze koploper in de AEX. Het aandeel schoot in de laatste handelsminuten zonder direct aanwijsbare reden omhoog tot een plus van 5,8 procent. ING noteerde vlak voor 17.30 uur nog op 11,43 euro, om de beursdag even later op 11,95 euro te eindigen. Een woordvoerder van ING gaf desgevraagd geen commentaar op het merkwaardige koersverloop.

Ziggo wint

Ziggo hoorde met een winst van 1,6 procent ook bij de positieve uitschieters in de AEX. Europees Commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) liet vrijdag weten in de rest van zijn ambtstermijn waarschijnlijk geen overnames meer te zullen tegenhouden. Almunia vertrekt eind oktober, terwijl de deadline voor een Europees besluit over de overname van Ziggo door Liberty Global op 3 november staat.

In de MidKap leverde Air France-KLM 2,5 procent in. Air France verwacht ook zaterdag minder dan de helft (45 procent) van haar vluchtschema te kunnen uitvoeren als gevolg van een staking door piloten. Het is nog onduidelijk hoe lang de acties nog gaan duren.

Britse banken

De steun voor Schotland als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk pakte goed uit voor de aandelen van Britse banken. Royal Bank of Scotland, dat had gedreigd delen van het bedrijf naar Engeland te verhuizen bij onafhankelijkheid van Schotland, werd 2,5 procent meer waard. Lloyds won ruim 1 procent

De euro was vrijdagmiddag 1,2850 dollar waard, tegen 1,2915 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 92,38 dollar. Brentolie was met 98,21 dollar per vat 0,5 procent duurder dan een dag eerder.

Gerelateerde artikelen