ECO14 aug '14 11:25

Inflatie eurozone niet zo laag sinds 2009

Auteur: ANP Nieuws

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in juli op jaarbasis gedaald naar 0,4 procent, het laagste niveau sinds oktober 2009.

ANP
ANP

Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat donderdag bekend op basis van definitieve cijfers.

Het cijfer komt overeen met een voorlopige raming van Eurostat eind juli. In juni kwam de inflatie in het eurogebied uit op 0,5 procent en in juli vorig jaar bedroeg de geldontwaarding in de eurozone nog 1,6 procent.

Volgens Eurostat werd de inflatie vooral gedrukt door de lagere prijzen van voedsel, fruit en telecomdiensten. De inflatie in de eurozone ligt nu al geruime tijd veel lager dan het niveau van circa 2 procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) op mikt.

Oostenrijk

Voor de gehele Europese Unie werd een inflatie gemeten van 0,6 procent, tegen 0,7 procent een maand eerder en 1,7 procent in juli vorig jaar.

Volgens Eurostat werd de hoogste inflatie in de EU gemeten in Oostenrijk (plus 1,7 procent), Roemenië (plus 1,5 procent) en Luxemburg (plus 1,2 procent). In Bulgarije daalden de prijzen juist met 1,1 procent, gevolgd door Griekenland (min 0,8 procent), Portugal (min 0,7 procent), Spanje (min 0,4 procent) en Slowakije (min 0,2 procent).

De inflatie in Nederland kwam in juli uit op 0,3 procent op jaarbasis, aldus het statistiekbureau.

Gerelateerde artikelen