ECO22 aug '14 07:32Aangepast op 22 aug '14 09:02

Winstval ABN Amro door bijzondere kosten

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - ABN Amro heeft fors minder winst behaald in het tweede kwartaal van dit jaar, vooral veroorzaakt door twee bijzondere kostenposten.

ANP
ANP

De nettowinst daalde, van 402 miljoen euro in het tweede kwartaal van vorig jaar, tot 39 miljoen euro. Dat maakte de in 2008 genationaliseerde bank vrijdag bekend.

De winst werd volgens ABN Amro gedrukt door een eenmalige kostenpost van 216 miljoen euro in verband met de overgang naar een nieuwe pensioenregeling en een heffing van 67 miljoen euro voor SNS Reaal. Dat is een heffing die de Staat heeft opgelegd als bijdrage aan de kosten van de nationalisatie van SNS Bank in 2012. Het bankbedrijf waarschuwde in juni al dat de invoering van de met de vakbonden overeengekomen nieuwe pensioenregeling ongeveer 216 miljoen euro zou kosten.

Deze posten buiten beschouwing gelaten hield ABN Amro een winst over van 322 miljoen euro over, 47 procent meer vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar.

De winst in het afgelopen kwartaal werd gestuwd doordat ABN Amro minder geld opzij hoefde te zetten voor leningen die waarschijnlijk niet meer afgelost zullen worden. Dat was vooral in de mkb-sector en bij woninghypotheken het geval. De voorzieningen voor slechte leningen bedroegen in totaal 342 miljoen euro, bijna een derde minder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen