ECO24 apr '14 19:47Aangepast op 24 apr '14 21:36

Kleine winsten op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street trokken zich donderdag op aan goede kwartaalcijfers van met name technologieconcern Apple.

ANP
ANP

Ook een beter dan verwacht cijfer over de orderontvangst bij producenten van duurzame goederen droegen bij aan de bescheiden winsten op de koersenborden.

De leidende Dow-Jonesindex stond een kleine drie kwartier voor de slotbel in New York 0,1 procent in de plus op 16.509 punten. De bredere S&P 500 ging 0,2 procent omhoog tot 1879 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,6 procent tot 4150 punten.

Amerikaanse fabrikanten van duurzame goederen, zoals auto's, machines en huishoudelijke apparatuur, kregen in maart 2,6 procent meer bestellingen binnen dan een maand eerder. Economen hadden gemiddeld op een stijging met 2 procent gerekend.

Tegenvaller

Een tegenvaller daarentegen was de toename van het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de afgelopen week. Dat waren er 329.000, tegen 305.000 een week eerder. Economen hadden op een minder sterke toename gerekend.

Apple boekte het afgelopen kwartaal meer winst en omzet dan verwacht. De maker van de iPhone gaat ook meer aandelen inkopen, meer dividend betalen en kondigde bovendien een aandelensplitsing aan zodat het aandeel makkelijker verhandelbaar wordt. Beleggers beloonden het nieuws met een koerssprong van ruim 8 procent.

Stijgers

Bij de hoofdfondsen behoorde Caterpillar tot de sterkste stijgers. De fabrikant van zware machines voor de industrie, land- en mijnbouw verhoogde de winstverwachting voor 2014 en kreeg er op de beurs 1,8 procent bij. Bovenaan de Dow stond zorgverzekeraar UnitedHealth met een winst van 2 procent.

Internetbedrijf Facebook verdrievoudigde de winst in het eerste kwartaal. De koers steeg 0,4 procent. Cijfers van luchtvaartgroep United Continental (min 9 procent) industrieconcern 3M (min 0,9 procent), autobouwer General Motors (min 0,8 procent) en pakketbezorger UPS (min 0,5 procent) werden minder goed ontvangen.

De euro was 1,3828 dollar waard, nagenoeg onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurshandel. Amerikaanse ruwe olie steeg 0,5 procent in prijs tot 101,94 dollar per vat van 159 liter. Brentolie werd 1,2 procent duurder en kostte per vat 110,43 dollar.

Gerelateerde artikelen