ECO25 apr '14 22:19

Wall Street op verlies door Oekraïne

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke verliezen gesloten.

EPA
EPA

Net als in Europa schrokken beleggers terug van de aanhoudende spanningen in Oekraïne, terwijl ook tegenvallende bedrijfsresultaten de stemming bedierven. Een zwaar koersverlies van Amazon.com drukte technologiegraadmeter Nasdaq daarbij diep in het rood.

De Dow-Jonesindex eindigde met een verlies van 0,9 procent op 16.361,46 punten. De brede S&P 500 zakte 0,8 procent tot 1863,40 punten. De Nasdaq leverde 1,8 procent in tot 4075,56 punten.

Amazon verloor bijna 10 procent van zijn beurswaarde. De webwinkel waarschuwde donderdag nabeurs voor een operationeel verlies in het lopende kwartaal. Het bedrijf stopt veel geld in de uitbreiding van zijn activiteiten, wat ten koste gaat van de winst.

Visa omlaag

Ook de kwartaalresultaten van creditcardmaatschappij Visa werden met teleurstelling ontvangen. Het aandeel Visa leverde 5 procent in, nadat donderdag nabeurs was gebleken dat de omzet van het bedrijf afgelopen kwartaal onverwacht hard werd geraakt door ongunstige wisselkoersontwikkelingen.

Ook Ford hoorde bij de verliezers met een min van ruim 3 procent. De autoproducent had vorig kwartaal veel last van het barre winterweer in de VS. Daardoor werden er minder auto's verkocht en daalde de winst van Ford met bijna 40 procent.

Microsoft wint

Microsoft won 0,1 procent. De softwareproducent zag de omzet en winst vorig kwartaal dalen, maar schreef die ontwikkeling toe aan eenmalige effecten. Microsoft profiteerde wel van de aanhoudend sterke vraag naar clouddiensten, software die online beschikbaar is.

General Electric (plus 0,5 procent) was een van de weinige andere winnaars in de Dow Jones. Het bestuur van het Franse industriële concern Alstom zou vrijdag bijeen zijn gekomen om te praten over de interesse van GE. Bestuurders van het Amerikaanse bedrijf reizen in de komende dagen naar Parijs om hun plannen met Alstom toe te lichten aan kopstukken uit de Franse regering.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte ruim 1 procent tot 100,63 dollar. De euro was vrijdagavond met 1,3835 dollar bijna evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Gerelateerde artikelen