ECO14 nov '14 08:37

'Vlak begin voor AEX'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint vrijdag waarschijnlijk vrijwel vlak.

ANP
ANP

De andere Europese effectenmarkten zullen eveneens weinig beweging laten zien. Beleggers kijken vooral uit naar de economische groeicijfers van de Europese landen.

,,De beurzen zullen nagenoeg onveranderd beginnen. Beleggers krijgen weinig impulsen van de handel op Wall Street en in Azië. Ook blijft de dalende olieprijs de markt parten spelen'', aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Franse economie in het derde kwartaal met 0,3 procent is gegroeid ten opzichte van de voorgaande periode. Het groeicijfer is het sterkste in meer dan een jaar tijd. De Duitse economie groeide in dezelfde periode met 0,1 procent.

Boskalis

Bij de bedrijven staat Boskalis in de belangstelling. De baggeraar, die onlangs een flink belang nam in bodemonderzoeker Fugro, verhoogde zijn winstverwachting voor dit jaar na een goed derde kwartaal.

Ook vastgoedinvesteerder NSI schroefde zijn verwachting voor het direct resultaat voor dit jaar op. Altice kwam eveneens met een handelsbericht. Het in Amsterdam genoteerde Franse kabelconcern Altice zag de omzet in het derde kwartaal licht dalen.

Verre Oosten

Uitgever van wetenschappelijke titels Brill en De NV Nederlandsche Apparatenfabriek (Nedap) brachten donderdag na het slot van de beurzen de resultaten naar buiten. Brill liet weten ,,enige'' groei te hebben gerealiseerd in het derde kwartaal. Nedap verwacht dat de winst dit jaar circa 10 procent lager uitvalt dan in 2013, terwijl de omzet naar verwachting juist ,,enkele procenten'' zal toenemen.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beursgraadmeters vrijdag een gemengd beeld zien. In Tokio sloot de Nikkei 0,6 procent hoger. Beleggers keken vooral uit naar het Japanse economische groeicijfer, dat maandag op het programma staat. Dat cijfer zal mede bepalen of de btw-verhoging door de Japanse overheid zal worden uitgesteld.

Wall Street

Op Wall Street stond een forse daling van de olieprijs een nieuwe recordstand voor de S&P 500 in de weg, terwijl de Dow-Jonesindex met een minieme winst wel een nieuwe piek bereikte.

De Dow sloot 0,2 procent hoger op 17.652,79 punten. De S&P 500 steeg 0,1 procent tot 2039,33 punten, een fractie onder de recordstand van 2039,68 die dinsdag werd bereikt. De Nasdaq kwam met een plus van 0,1 procent op 4680,14 punten.

Euro

De meeste Europese aandelenbeurzen sloten donderdag licht hoger. De AEX viel uit de toon met een bescheiden verlies dat vooral op het conto kwam van olieconcern Shell. De AEX-index sloot 0,1 procent lager op 411,41 punten en de MidKap eindigde onveranderd op 610,38 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 0,3 en 0,5 procent.

De euro stond vrijdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,2437 dollar, tegen 1,2472 dollar bij het slot van de beurzen in Europa op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 73,38 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 76,89 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen