ECO24 mrt '14 11:31

S&P: Europese economie herstelt geleidelijk

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Het economische herstel in Europa wint geleidelijk aan kracht.

EPA
EPA

Dat stelde Standard & Poor's (S&P) maandag. De kredietbeoordelaar voorziet een gemiddelde groei van 1 procent dit jaar gevolgd door 1,4 procent in 2015 op basis van een toenemende export en een bescheiden groei van de investeringen in de regio.

Het herstel is volgens S&P echter nog altijd onevenwichtig. De verbeteringen in de export en de investeringen staan in contrast met de verwachting van de kredietbeoordelaar dat de consumentenbestedingen zwak zullen blijven. Ook de groeivertraging in tal van opkomende landen en het effect van de onrust in Oekraïne zijn potentiële risico's, terwijl de stabiele energieprijzen de inflatie in Europa dit jaar onder 1 procent zullen houden.

Daar komt volgens S&P nog bij dat de kredietverstrekking beknot zal blijven omdat banken hun handen vol hebben aan het op peil brengen van hun balansen in de aanloop naar een onderzoeksronde door de ECB.

Nieuwe impuls

,,De belangrijkste vraag is of de economie van de eurozone een nieuwe impuls zal krijgen vanuit de particuliere sector door een sterkere consumptie en toenemende investeringen of afhankelijk blijft van de export'', aldus hoofdeconoom Jean-Michel Six van S&P.

S&P gaat er van uit dat de ECB de rente de komende 2 jaar onveranderd laat op 0,25 procent en dat de centrale bank waarschijnlijk tot het eind van de komende zomer wacht om nieuwe onconventionele ingrepen te introduceren die de economische groei moeten aanjagen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen