ECO22 aug '14 19:34Aangepast op 22 aug '14 22:22

Centrale bankiers laten Wall Street koud

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De beursgraadmeters op Wall Street zijn vrijdag overwegend met kleine verliezen gesloten.

EPA
EPA

Beleggers letten scherp op de speeches van Fed-president Janet Yellen en haar evenknie van de ECB, Mario Draghi, bij de conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole. Uiteindelijk leverden die toespraken de markten echter weinig nieuws op.

De Dow-Jonesindex eindigde met een verlies van 0,2 procent in de min op 17.001,22 punten. De S&P 500 zakte ook 0,2 procent, tot 1988,41 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,1 procent tot 4538,55 punten.

Yellen gaf in haar toespraak weinig duidelijkheid over het moment waarop de rente in de VS zal worden verhoogd. Ze wees enerzijds op de sterk gedaalde werkloosheid in de VS, maar gaf ook aan dat het werkelijke herstel van de arbeidsmarkt lastig te peilen is. Draghi riep de sterkere eurolanden op meer te doen om het herstel van de Europese economie aan de gang te helpen. Hij gaf echter geen nieuwe inzichten in de stappen die de ECB zelf overweegt te nemen.

Oekraïne

Naast alle aandacht voor Jackson Hole werd het vizier ook weer op Oekraïne gericht. Rusland besloot eerder op de dag een deel van zijn hulpkonvooi, dat al lange tijd bij de grens met Oekraïne stond te wachten, het buurland in te sturen. De Oekraïense veiligheidschef noemde de grensoverschrijding een ,,directe Russische invasie'', maar voegde er aan toe dat zijn land geen geweld zal gebruiken tegen het konvooi.

Verder was er weinig nieuws om de handel richting te geven. Sportschoenenketen Foot Locker werd met een koerswinst van 3 procent beloond voor meevallende kwartaalcijfers. Kledingketen Gap kwam donderdag nabeurs met resultaten en noteerde ruim 5 procent in de plus.

Nike

Ook in de Dow Jones deden sportschoenen het goed. De index van 30 hoofdfondsen werd mede aangevoerd door Nike, dat 0,5 procent meer waard werd. Oliemaatschappijen Exxon Mobil en Chevron hoorden bij de grootste verliezers, met minnen van bijna 1 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 93,62 dollar. De euro was vrijdagavond 1,3245 dollar waard, tegen 1,3235 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen