ECO10 sep '14 11:53

Beurzen zoeken naar richting

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen wisten woensdagmiddag de verliezen van eerder op de dag grotendeels weg te werken.

EPA
EPA

De markt lijkt geen duidelijke richting te kunnen kiezen en wacht op nieuwe impulsen. Mogelijke nieuwe Europese sancties tegen Rusland en de vrees dat Schotland het Verenigd Koninkrijk zal verlaten, zorgden daarnaast voor terughoudendheid.

,,Er is weinig richtinggevend macro-economisch nieuws en de focus van de markt is daardoor meer gericht op negatieve berichtgeving. Zo steken de zorgen over het staakt-het-vuren in Oekraïne de kop op en neemt de onzekerheid over het Schotse referendum van volgende week toe'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent hoger op 418,99 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 622,15 punten. De beurs in Parijs steeg licht. De FTSE in Londen won 0,2 procent en de DAX in Frankfurt daalde licht.

Air France-KLM

Het aandeel van het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI viel uit de gratie bij beleggers en was de grootste daler in de AEX met een min van meer dan 2 procent. Het Franse digitale beveiligingsbedrijf Gemalto was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen op Beursplein 5 met een plus van 4 procent, na een adviesverhoging door Rabobank.

Air France-KLM daalde 0,4 procent. Topman Alexandre de Juniac van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie liet in een interview met de Franse krant Les Echos weten de komende 5 jaar 1 miljard euro te willen investeren in budgetdochter Transavia. Donderdag presenteert Air France-KLM zijn groeistrategie voor de periode tot en met 2020.

Ferrari

ARM Holdings, een toeleverancier van Apple, koerste lager na de presentatie van de nieuwe producten van het Amerikaanse technologiebedrijf. De Britse halfgeleiderfabrikant verloor in Londen 1,6 procent. Apple, dat ook een notering heeft in Frankfurt, zakte eveneens 1,6 procent.

In Milaan klom Fiat 2,5 procent. De topman van Ferrari, Luca di Montezemolo, heeft zijn strijd met moederconcern Fiat verloren. De Italiaan, die Ferrari ruim 20 jaar leidde, legt zijn functie volgende maand neer en wordt voorlopig opgevolgd door Fiat-topman Sergio Marchionne.

Emilio Botin

Banco Santander daalde in Madrid 1,4 procent. De Spaanse bank maakte bekend dat topman Emilio Botin op 79-jarige leeftijd is overleden aan een hartaanval.

De euro was woensdagmiddag 1,2946 dollar waard, tegen 1,2910 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 92,90 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 99,29 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen