ECO15 okt '14 08:35

'Damrak begint licht lager'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs aan Amsterdamse Damrak begint woensdag waarschijnlijk licht lager.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met kleine verliezen openen. In Amsterdam verwerken beleggers de kwartaalcijfers van ASML.

,,We lijken opnieuw lager te gaan beginnen, waarbij de handel mogelijk richting de opening van Wall Street weer aantrekt. In Azië worden wel winsten geboekt. De terugval van de inflatie in China zorgt voor speculatie op nieuwe steunmaatregelen. Voor de rest is het uitkijken naar een reeks macro-economische cijfers, die vanmiddag in de VS naar buiten komen'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

ASML is er in het derde kwartaal niet in geslaagd de eigen verwachtingen helemaal waar te maken. De chipmachinefabrikant zag de levering van een aantal systemen uitgesteld worden naar het vierde kwartaal, waardoor de omzet wat lager uitviel dan eerder was voorspeld. Desondanks liet de onderneming weten op koers te liggen om zijn jaardoelstellingen te halen.

Docdata

Ook Docdata opende zijn boeken. De dienstverlener aan e-commercebedrijven sloot het derde kwartaal winstgevend af bij een stabiele omzet ten opzichte van een jaar eerder. Voor heel 2014 verwacht Docdata dat de omzet in de buurt zal komen bij het niveau van vorig jaar.

Bestuursvoorzitter Tex Gunning van TNT Express liet in een interview met het Financieele Dagblad weten dat het niet zeker is of de pakketvervoerder zelfstandig zal blijven. ,,Ik weet niet of TNT tot in de eeuwigheid een zelfstandig bedrijf zal zijn. Dat kun je nooit zeggen in het bedrijfsleven, want als er een bod op het bedrijf komt, dan moet dat voorgelegd worden aan de aandeelhouders'', zegt Gunning.

Verre Oosten

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen woensdag overwegend omhoog. De markt verwerkte een zwakker dan verwacht Chinees inflatiecijfer en een renteverlaging van de Zuid-Koreaanse centrale bank. De Nikkei in Tokio sloot 0,9 procent in de plus en doorbrak daarmee een vijfdaagse verliesreeks.

Op de aandelenbeurzen van Wall Street werd dinsdag een einde gemaakt aan de reeks met forse verliezen van de voorgaande drie handelsdagen. De Dow-Jonesindex eindigde nagenoeg onveranderd op 16.315,19 punten. De brede S&P 500 ging 0,2 procent omhoog tot 1877,70 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq boekte een winst van 0,3 procent bij 4227,17 punten.

Euro

Het lichte herstel van de Europese beurzen ging dinsdag opnieuw aan de Amsterdamse AEX voorbij. De hoofdgraadmeter van het Damrak eindigde voor de zesde handelsdag op rij in de min en verloor 0,3 procent tot 393,30 punten. De MidKap-index steeg wel 0,5 procent, tot 554,72 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er 0,2 tot 0,4 procent bij.

De euro was woensdag voorbeurs 1,2648 dollar waard, tegen 1,2660 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op dinsdag. De olieprijzen stabiliseerden na de scherpe prijsdaling op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 81,96 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 85,30 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen